MORH platio dug Istragradnji pa traži novac natrag

Ugovor o radovima na Mornaru Istragradnja je s Hvidrom sklopila još 1995. godine
Ugovor o radovima na Mornaru Istragradnja je s Hvidrom sklopila još 1995. godine

Gotovo tri milijuna, točnije 2.777.452,20 kuna teška je tražbina Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva obrane, od pulske tvrtke Istragradnja u stečaju koju je putem Trgovačkog suda u Rijeci zatražilo pulsko Županijsko državno odvjetništvo - zakonski zastupnik Republike Hrvatske.

Pulska tvrtka Istragradnja je u stečaju od proljeća ove godine, a od nje razni vjerovnici, među kojima je najveći OTP banka, potražuju oko 75 milijuna kuna pa je malo vjerojatno da će se država uspjeti namiriti.

Tražbina je to utemeljena na presudi Vrhovnog suda po reviziji dviju presuda Općinskog i Županijskog suda u Puli iz 2007. i 2009. godine koju je zatražilo Općinsko državno odvjetništvo u Puli. Spomenutim presudama Istragradnji je priznat tužbeni zahtjev prema MORH-u težak 882.293,70 kuna sa zateznim kamatama kao i troškovi parničnog postupka u iznosu od 106.476,35 kuna.

Istragradnja je još 2002. godine sudskom tužbom pokušala naplatiti radove na Mornaru ugovorene još 1995. godine najprije s Hvidrom, a potom s Hvidracommom, ali bez uspjeha jer je to poduzeće za zapošljavanje invalidnih osoba bilo insolventno.

Sud je tek 2007. presudio u korist Istragradnje smatrajući nespornom činjenicu da je tadašnji ministar Obrane Gojko Šušak 1992. godine donio odluku kojom se odobrava da se Hvidri, odnosno Hvidracommuu d.o.o. iz Pule, ustupi u zakup kompleks nekretnina na Mornaru za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i trgovine na rok od 10 godina.

Budući da je osnivač Hvidre MORH, Istragradnja je tužila to ministarstvo, a sud je priznao tužbeni zahtjev utvrdivši da je u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Puli kao jedini stvarni vlasnik nekretnina na Mornaru upravo MORH.

Stoga je i prvostupanjskom i drugostupanjskom presudom naloženo MORH-u da isplati Istragradnji obavljene radove, što je MORH i učinio uplativši 2009. godine iznos od 2.023.845,41 kunu u što su uključene i kamate.

No, Državno odvjetništvo je potom zatražilo reviziju, a u dvije i pol godine koliko je Vrhovnom sudu trebalo da donese presudu, nagomilale su se i kamate pa tako sada država, odnosno MORH od Istragradnje u stečaju traži 2.777.452,20 kuna.

U presudi Vrhovnog suda navodi se da okolnost što nije tražila ispunjenje ugovora o izvođenju radova i isplatu ugovorene naknade po tom ugovoru za uloženo i izvedeno u zakupljenom prostoru (Mornara op.a.) od Hvidracomma, kao i okolnost što je ta ugovorna stranka insolventna, Istragradnja ne može koristiti za isticanje zahtjeva prema MORH-u kao vlasniku prostora. (Napisala i snimila Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter