MORH: Cernogoraz (ni)je prestar za vojsku

Mogućnost da se Cernogoraz zaposli u vojsci zaista postoji (S. Niketić/CROPIX)
Mogućnost da se Cernogoraz zaposli u vojsci zaista postoji (S. Niketić/CROPIX)

Zlatni novigradski olimpijac Giovanni Cernogoraz u nekoliko je navrata izrazio želju da se zaposli u MORH-u, po uzoru na neke druge hrvatske olimpijce ili sportaše iz drugih zemalja gdje je ta praksa uobičajena. Time bi, kako je naveo, dobio na financijskoj stabilnosti što bi mu umnogome olakšalo pripreme za buduće nastupe. Poruka je, dakle, poslana. Da bismo dobili odgovor koliko je ta mogućnost ostvariva, obratili smo se glasnogovorniku MORH-a Mislavu Šimatoviću.

- Mogućnost da se Cernogoraz zaposli u MORH-u zaista postoji na osnovu ugovora koji je prošle godine sklopljen s Hrvatskim olimpijskim odborom. Prema njemu HOO dolazi s prijedlogom sportaša koji imaju kategorizaciju HOO-a i onda se kroz pregovore definira mogućnost njihova zapošljavanja - pojasnio je Šimatović. - Konkretno, u slučaju Giovannija Cernogorza postoji ograničavajući faktor, a to su njegove godine. Naime, gornja dobna granica za zapošljavanje u MORH-u iznosi 27 godina, a on će uskoro imati 30, ali kako je i Snježana Pejčić bila starija kad je primljena posebnom odlukom ministra obrane, vjerujem da se slično može napraviti i ovom prilikom. Ukoliko sve bude dogovoreno, a to sigurno neće biti prije nego što se predsjednik MOO-a Zlatko Mateša i suradnici vrate iz Londona, onda bi se potpisao ugovor na tri godine s mogućnošću produljenja.

Praksa zapošljavanja vrhunskih sportaša u vojsci ili policiji rasprostranjena je širom svijeta. U Italiji je to ustaljena praksa, a primjerice Britanku Heather Stanning, koja je u dvojcu bez kormilara s Helen Glover donijela domaćinima prvu zlatnu medalju na ovim igrama, nakon igara očekuje odlazak u Afganistan.

- U velikom je broju država ustaljena praksa da se sportaši zapošljavaju u vojsci, policiji ili ministarstvu financija. Kod nas je HOO zasad ugovor potpisao jedino s MORH-om, ali možda u budućnosti sličan ugovor potpišu i s MUP-om. To je jedan od načina na koji država promovira vrhunski sport, pogotovo u onim sportovima u kojima nema puno novca, pa ovakvim zapošljavanjem sportaši dobivaju određenu financijsku sigurnost. Mi trenutno zapošljavamo 21 sportaša, od kojih je 14 sada bilo u Londonu - dodao je glasnogovornik MORH-a Mislav Šimatović. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter