MORH: 60 vojnika u Afganistanu razdužuje pištolje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Načelnik Glavnog stožera general zbora Drago Lovrić zapovjedio je 60-orici hrvatskih bojnika, koji sudjeluju u NATO-ovoj mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, da razduže svoje pištolje te za osobnu zaštitu koriste jurišnu pušku H&K G-36.

Ministarstvo obrane danas je priopćilo da je donošenje odluke o povlačenju dijela osobnog kratkog naoružanja ubrzao nedavni događaj nesavjesnog rukovanja pištoljem, zbog kojega si je pripadnik hrvatskog kontingenta u Afganistanu nedavno propucao dlan.

U MORH-u ističu da je analizom utvrđeno da od 210 pripadnika tog kontingenta njih 60, koji su na vojničkim dužnostima, zbog prirode obavljanja svojih zadaća nemaju potrebu za nošenjem kratkog osobnog naoružanja, dok preostali dio od 150 časnika, dočasnika i vojnika zadržavaju svoje pištolje.

- I pored toga što se tijekom obuke svi pripadnici osposobe za sigurno rukovanje osobnim naoružanjem, povremeno se događaju nepravilnosti, uglavnom uzrokovane ljudskim faktorom. Upravo zbog toga, pojačan je intenzitet obuke u rukovanju osobnim naoružanjem u području operacije ISAF, ali takvi događaji ubrzali su i odluku o povlačenju dijela osobnog kratkog naoružanja, ali samo za one pripadnike OSRH-a kojima ono nije potrebno za izvršenje zadaća u misiji, piše u priopćenju.

U MORH-u navode da su tijekom obuke pripadnici hrvatskih Oružanih snaga proveli sveukupno 228 sati u rukovanju osobnim naoružanjem (puška H&K G-36 i pištolj HS-2000), od čega 56 sati kroz obuku u gađanju i provedbi gađanja te 172 sata rukovanja osobnim naoružanjem.

Svi pripadnici kontingenta u operaciji proveli su sve planirane i propisane aktivnosti u obuci te su dobili ocjenu "izvrstan", ističu u Ministarstvu. Napominju da se, osim toga, u području operacije provodi redovita obuka osvježenja sukladno zahtijevanim sposobnostima.

U MORH-u kažu i da 47 zemalja sudionica operacije ISAF naoružavaju svoje časnike i dočasnike kratkim i dugim osobnim naoružanjem, kao što je slučaj i u hrvatskim Oružanim snagama. Kod vojnika se koristi jurišna puška, a samo vojnici koji obavljaju poslove u kojima je propisano nošenje i uporaba pištolja u području operacije koriste i to kratko oružje (specijalne, vojnopolicijske, obavještajne i druge specifične zadaće).

MORH je, inače, priopćenjem reagirao na medijske napise da su većini hrvatskih vojnika u Afganistanu oduzeti pištolji, odnosno da su ih morali pohraniti u skladišta te da je izravan povod tome bilo nedavno samoranjavanje jednog vojnika 20. rujna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter