Morena Čonka i njene čudesne lampe

Mala svjetlosna bića Morene Čonka - leptirko
Mala svjetlosna bića Morene Čonka - leptirko

Jedna od osnovnih premisa, da ne kažem postavki novinarstva jest objektivno pisati o onome s čime želite upoznati čitatelja. Imajući to na umu, borila sam se sama sa sobom pokušavajući smisliti kako vam objektivno, nepristrano i neoduševljeno predstaviti djevojku o kojoj će biti riječ u ovom tekstu, kako nju samu, tako i njen rad.

Slutite, pretpostavljam, po ovom uvodu da sam tu bitku – izgubila, i moram reći da mi to uopće nije teško palo. Dakle, pred vama je jedan prilično subjektivan prikaz literarno rečeno "života i djela" Morene Čonka, 27-godišnjakinje iz Kutine, alfe i omege brenda knit:bulb:lamp, kreativke iz čije radionice izlaze "mala svjetlosna bića", lampe koje uspješno balansiraju tankom linijom između skulpture i uporabnog predmeta.

Prvi sam se put s Moreninim radovima susrela surfajući bespućima mreže svih mreža. Osvojili su me na prvu te sam odlučila malo bolje istražiti tko se krije iza imena knit:bulb:lamp. U tome mi je pomogla sveprisutna društvena mreža imena Facebook, gdje na svojoj stranici "žive" Morenine lampe. Stupivši u kontakt s njihovom kreatoricom, prvo sam ostala iznenađena činjenicom da je riječ o prilično mlađahnom biću, a moj se "o" nastavio i kad mi je rekla da se izradom lampi zapravo bavi relativno kratko, od kraja 2011. godine. Dogovorili smo susret i ćakulanje u metropoli, e ne bih li i vas, čitatelje ovog oduševljenog prikaza, upoznala s njenim djelom.

Prekretnica je bila, veli ona, kad je sestri za poklon napravila prvu lampu, u obliku pauka. Sestrino oduševljenje potaknulo je ideje za nove lampe, ubacili su se tu i prijatelji, pale su prve narudžbe i tako je polako sve krenulo.

Valja istaknuti da Morena sve svoje lampe izrađuje uglavnom sama (ponekad joj kad zagusti uskoči otac), ima tu i zavarivanja, i rezanja žice, i spaljenih dlanova, i svačega što bi prosječni muškarac smatrao nespojivim s rukama jedne djevojke. Zavarivati i oblikovati žice naučio ju je otac, električar, s kojim dijeli radionicu. Treba naglasiti i nemjerljivu podršku majke, posebno "kad vrijeme radi tik-tak".

Ideje dobiva u letu, u svome okruženju, ljudima za koje izrađuje lampe, svome psu Daliju, koji ih također voli, ali ta njegova ljubav može im ponekad i naštetiti, kaže smijući se. Tako su do danas nastale lampe u obliku telefona, lubanje, ovce, bubamare, paukova, šešira, mikrofona, gramofona, leptira…

Danju svojim metamorfnim oblicima "vuku" na skulpture, a navečer, kad pritisnete prekidač i upalite ih, svjetlost koja se iz njih zaigrano probija pretvara ih u nešto sasvim posebno, u ona "mala svjetlosna bića" s početka ovog teksta, kako im tepa njihova stvoriteljica.

Svi koji se žele pobliže upoznati s lampama koje izrađuje Morena Čonka mogu to učiniti na internetskoj stranici www.morenaconka.com i Facebooku (knit:bulb:lamp). (Piše D. BLAŠKO; fotografije iz privatne arhive)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter