More ugodno, spasioci spremni, kupača - premalo

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Gradska kupališta Stoja i Valkane, s dolaskom toplijih, ljetnih dana više-manje spremna su za prihvat kupača i početak još jedne turističke sezone. Iako je dodjeljivanje koncesije bilo neuspješno, kao i godinama dosad, Grad ih dodjeljuje na upravljanje Pula parkingu, koji ih uređuje u skladu s mogućnostima te vodi računa o redu na njima. I dok su Valkane već spremne, Stoju preuzimaju 1. srpnja.

More 24 stupnja

Tako su dosad postavljene tende za presvlačenje, psihološke brane za kupače (odnosno plovila) razvučene su na ulazu u uvalice, sanitarni čvorovi su dovedeni na prihvatljivu razinu, ugostiteljski objekti uredili su vanjske terase… More već mami i bojom i s temperaturom od ugodna 24 stupnja. No, kupača baš i nema previše. Iako bi čovjek očekivao da će sa završetkom školske godine barem školarci pohrliti na more i tako omesti svakodnevni mir onih revnih umirovljenika koji su i dosad, poput vojnika, kretali put mora - iznenađujuće, ali istinito - nema ih previše! Zapravo nema previše niti jednih, niti drugih.

- Mi dolazimo svaki dan, pogotovo sada kada je gotova škola, kažu nam uglas učenici Osnovne škole Stoja Marko, Toni, Ernest, Gabrijel i Matej koje smo zatekli na Valkanama. Kažu da im je kupalište blizu, osim Ernestu koji se ovdje vraća zbog društva s kojim je išao u školu prije prelaska u Medulin. Zadovoljni su, kažu nam, kako je uređeno, postavili su im i vodeni park, u baru ima vode i sladoleda, a na plaži ne manjka niti cura…

- Jedina zamjerka je što su nam unatrag par godina skinuli skakalište s mola i nisu ga vratili. Čak i nije bio jako visok, niti trošan, pa stvarno ne znam što im je smetalo i zašto ga nisu vratili, kaže nam Matej. Ernest dodaje da bi volio kada bi se u more mogla postaviti i dva mala gola da mogu igrati vaterpolo, ali ostali sadržaji im ne fale, jer im i ne trebaju, kažu nam uglas.

Zabrana za pse

Na moru je najviše majki s malom djecom. Tako nam je mama Maja, koja je budno pazila na svog 2-godišnjeg Morisa, rekla kako i ne dolazi baš često na Valkane. Smatra da bi trebalo urediti pristupačnije plaže za malu djecu i zabraniti kupanje psima. Kronično nedostaje i sanitarnih čvorova, ali kako više voli kupanje "na divlje" ostali sadržaji joj baš i ne fale, kaže nam kroz smijeh.

Novouređeni glavni mol pravi je mamac za mlade skakače, dok je plićak rezerviran za najmlađe. S druge strane uvale plaža za osobe s invaliditetom omogućava i onima teže pokretnima da se osvježe.

- Ovdje dolazim godinama, čuo sam da je lijepo uređena i ona na Hidrobazi, ali nisam još bio jer mi je ova bliže, rekao nam je tako 64-godišnji Olivio Tenčić.

Kaže da dizalo za spuštanje u more još nije montirano, pa mu to za sada fali, ali zato polako s hodalicom dođe do rampe i onda se uz pomoć rukohvata spusti u more.

- Meni ništa ne treba, ovdje mi je lijepo, naglasio je Tenčić, ali je, uz malo nagovaranja, ipak istaknuo da bi uz postojeći, trebao još jedan kemijski wc, koliko ih je bilo i lani, i da ih se spusti malo bliže plaži jer mu je teško uspeti se do trenutne lokacije uza zid. Možda postaviti i koju nadstrešnicu, odnosno suncobran na plaži, bilo bi, kaže, dobro imati jer ovako, kada sunce zaprži, svi krenu kući, a možda bi ostali da ima hlada.

S njim se složio i Michael Seidl, 100-postotni invalid, koji nam je rekao da nedostaje uređen sanitarni čvor i da je na to već ukazao gradonačelniku. Smatra da bi trebalo postaviti i koševe za smeće, jer on svakodnevno skuplja smeće na kupalištu koje ostaje i od noći, a nema ga gdje baciti. I treća se zamjerka odnosila na kupanje pasa.

- Mislim da bi trebalo negdje staviti znak zabrane kupanja za pse i ukazati da je to plaža za invalide. Vidite, jučer sam gotovo fizički morao otjerati neke Austrijance koji su došli s psima i po rampi ih puštali u more. To nije u redu! Jedan znak zabrane bio bi posve dostatan, kaže nam Seidl i pokazuje da su na njegovu inicijativu postavljene kamene klupe za invalide koje on ne koristi jer mu, kaže, još uvijek ne trebaju, ali drugima dobro dođu. Kao arhitekt, dodaje, ima puno planova za Pulu, poput otvaranja hospicija, ali i dječjeg sela po uzoru na Lekenik… Prvo kupalište, a onda će i sve ostalo doći na red, kaže nam Seidl.

Spasioci od 15. lipnja paze na kupače

Od 15. lipnja na brojne gradske plaže stigli su i spasioci Crvenog križa i ostat će sve do 15. rujna. Tako su već spremni na kontrolnim platformama duž cijelog Lungomarea, na kupalištu Valkane i Stoja, ali i duž Verudele, Zlatnih stijena i Splendida. Nakon što je godinama bio spasitelj na Stoji, ove godine Dubravka Posavca dopale su Valkane. No, posla na svu sreću i nema previše.

- Lani isto nije bilo intervencija, tu i tamo koja posjekotina ili opeklina, dok je preklani bilo jedno utapanje. Za sada još uvijek ništa, ali prerano je još, tek smo krenuli. Znaju dolaziti stranci i roniti s puškama po kupalištu, ali samo ih upozorimo i oni odmah izrone i maknu puške, kaže nam Dubravko.

Veliki broj pulskih spasioca, pojašnjava, prošao je jednomjesečnu edukaciju koja se sastoji od teorije i prakse u simuliranim situacijama u kojima treba znati pružiti pomoć, potom se polaže ispit i obavlja stručna praksa, a tek tada dobiva licenca i posao na plažama. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter