More u Puli na 28 stupnjeva, a temperature će još i rasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsku je zahvatio novi, već treći ovoljetni toplinski val, koji će svoj vrhunac dosegnuti upravo ovog vikenda. Najviša dnevna temperatura jučer je bila u Kninu i Karlobagu, čak 38 stupnjeva Celzijevih, koliko je izmjereno u 14 sati, dok je sat kasnije i u Opatiji zabilježeno 38 stupnjeva.

Na samo stupanj manje, 37, u 14 sati "pržili" su se Umag i Livade, ali i Mali Lošinj i Split. Visokih 36 stupnjeva u 14 sati izmjereno je u Rijeci, Opatiji, Bakru, Senju i Krku, a svega dva stupnja manje i u Puli. Za istarsko, kninsko, riječko, splitsko i dubrovačko područje proteklih je dana čak izdano i upozorenje na vrlo veliku opasnost od toplinskih valova.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, i danas će, kao i sljedećih nekoliko dana biti pretežno sunčano, vruće, pa čak ili vrlo vruće. Najniža dnevna temperatura kretat će se između 17 i 23, na Jadranu od 24 do 29, a najviša dnevna uglavnom između 32 i 38 stupnjeva Celzijevih. Vrlo toplo bit će i tijekom noći, kada će se temperature kretati oko 25 stupnjeva.

Zanimljivo je pritom izdvojiti prognozu s istarskog meteorološkog portala Istramet objavljenu za noć sa četvrtak na petak. Kako ističu, te je noći najtoplije bilo na Krku gdje su čak tri meteorološke postaje izmjerile čak 30 stupnjeva Celzijusevih. U samoj Rijeci temperature zraka bile su niže tek stupanj, dva.

"Na istarskom području izmjerene su nešto niže temperature zraka, no izuzev kotlina u unutrašnjosti poluotoka, posvuda je bilo iznimno toplo. Najtoplije je tako bilo u Medulinu i Raklju uz 29 stupnjeva Celzijusevih, zatim su slijedili Pula i Poreč sa 28 stupnjeva, a ugodnije je bilo jedino u Pazinu (20°C) i u Buzetu (23°C). Vruće, ponegdje i vrlo vruće vrijeme uz temperature zraka iznad 35 stupnjeva pratit će nas do daljnjega", istaknuli su na Istrametu.

Sudeći prema prognostičkim modelima, kažu nadalje na Istrametu, razdoblje koje je pred nama obilježit će velike vrućine, no na svu sreću čini se da temperaturni ekstremi neće biti ugroženi.

"Toplinski val koji je počeo s jučerašnjim danom potrajat će 10-ak, a možda i više dana. Iako se već sada mogu 'naslutiti' oslabljene fronte, one neće značajnije utjecati na temperaturu zraka, baš kao ni na popravljanje stanja sa sušom na jugu poluotoka" ističu na Istrametu.

Prema podacima DHMZ-a temperatura mora na Jadranu mjestimice iznosi i toplih 28°C, kao primjerice u Puli i Dubrovniku te na Mljetu. Ali zabrinjava vijest da se i idućih dana očekuje daljnji porast temperature mora.

Visoke temperature rezultirale su i povećanim brojem poziva hitne pomoći. Prema riječima ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije dr. Davora Vukobrata, specijalista hitne medicine, u srpnju je u svih deset ispostava Zavoda na području cijele županije zabilježeno čak 2.930 intervencija hitne pomoći.

- Imali smo blizu tri tisuće intervencija, što je rekord za naš Zavod osnovan početkom studenog 2011. godine. Trend porasta nastavlja se u ovom mjesecu, kolovozu, gdje smo u razdoblju od 1. do 7. kolovoza zabilježili 607 intervencija, pa opet na kraju mjeseca očekujemo oko tri tisuće intervencija. Točnije, u vremenu od 24 sata, odnosno od 7 sati 6. kolovoza do 7 sati 7. kolovoza bilježimo stotinu intervencija, što je, ustvari, dnevni prosjek u ljetnim mjesecima, ističe dr. Vukobrat.

Porast broja intervencija nije rezultat samo visokih temperatura i vrućina, nego i povećanog broja turista koji borave u Hrvatskoj, a koji nerijetko trebaju liječničku pomoć.

- Možemo reći da je trećina dijagnoza povezana s vrućinama, a ostalo su sitnije ozljede na plaži, u domovima i na ulici, prometne nezgode, alergijske reakcije na ubode raznih insekata i slično, ističe dr. Vukobrat. (S. GAŠPERT, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter