More u Istri savršeno cisto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zaštite okoliša objavilo je rezultate prvog ovogodišnjeg mjerenja kakvoce mora na plažama u sedam jadranskih županija. Svi dosadašnji rezultati ispitivanja provedenog od 16. do 20. svibnja pokazali su izvrsnu kakvocu mora, a u sklopu ispitivanja analizirana je i kvaliteta mora na podrucju 15 istarskih lokacija.

Ministarstvo je analiziralo more na plažama u Puli, Porecu, Raši, Umagu, Vodnjanu, Vrsaru, Peroju, Novigradu, Marcani, Labinu, Kršanu, Fažani, Bujama, Barbanu i Balama. Ocjenjivalo se u cetiri kategorije - izvrsno, dobro, zadovoljavajuce i nezadovoljavajuce - a pokazalo se da su sve istarske plaže, osim jedne u Vrsaru, koja je dobila ocjenu dobar, izvrsne cistoce.

Primjerice, samo na podrucju Poreca analizirano je 38 lokacija, u Umagu 22, dok je u Puli provjerena kakvoca mora na 15 lokacija. Najveci istarski grad ima savršeno cisto more pa ce kupaci u njemu moci uživati na Stoji, Lungomareu, Verudeli, Valkanama, Valovinama, Ambreli, Zlatnim stijenama, Gortanovoj uvali, Puntiželi, na brijunskom otocju i Fratarskom otoku.

Ispitivanje kakvoce mora za kupanje u ovoj sezoni provodit ce se deset puta tijekom sezone na ukupno 914 kontrolnih tocaka duž citavog obalnog pojasa u svim priobalnim županijama i to svakih 15 dana do kraja rujna. Ispitivanje se provodi prema uredbi o kakvoci mora za kupanje koja je usuglašena s europskom direktivom, a metodologija uzorkovanja i obrade podataka ujednacena je na podrucju cijele Europske unije i Sredozemlja. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter