More u Istri izvrsne kakvoće

Plaže još uvijek čiste (M. ANGELINI)
Plaže još uvijek čiste (M. ANGELINI)

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije 21. svibnja proveo je prvo ovogodišnje uzorkovanje mora na istarskim plažama od Savudrije do Brestove te ustanovio da je, prema rezultatima ispitivanja mikrobioloških pokazatelja, more na sve 203 mjerne točke izvrsne kvalitete ili prve kategorije, priopćila je Ljiljana Dravec, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Županijskog odjela za održivi razvoj.

Tijekom uzorkovanja temperatura mora kretala se od 16,9 do 19,6 stupnjeva Celzija. Prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje koja je usklađena s EU-ovom Direktivom o upravljanju kakvoćom voda za kupanje, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja. Za uzorkovanja bilježe se i meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, kao i vidljivo onečišćenje. Na temelju rezultata mikrobioloških pokazatelja određuje se pojedinačna, godišnja i konačna ocjena mora za kupanje. U skladu s Uredbom, pojedinačne, godišnje i konačne ocjene objavljuju se na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode (http://www.izor.hr/kakvoca/).

More za kupanje se, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom. Ako je ocijenjeno kao dobro, obilježava se zelenom, a ako je zadovoljavajuće - žutom bojom. Broj izraslih kolonija crijevnih enterokoka u 100 mililitara morske vode za more izvrsne kakvoće mora biti manji od 60, za dobro od 61 do 100 i za zadovoljavajuću kakvoću od 101 do 200, a broj izraslih kolonija Escherichije coli za more izvrsne kakvoće mora biti manje od 100, za dobro more od 101 do 200, a za zadovoljavajuće od 201 do 300.

Novac za provedbu ovog programa osiguran je u županijskom te proračunima priobalnih gradova i općina, a dio osiguravaju turističke tvrtke, odnosno turističke zajednice u Istri. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter