More se diglo 80 centimetara više od srednje razine

Valovi u Fažani (Milivoj MIJOŠEK)
Valovi u Fažani (Milivoj MIJOŠEK)

Nakon što je svoj vrhunac doživjela tijekom noći s ponedjeljka na utorak, u utorak je južina konačno posustala a zamijenili su je jugozapadnjak i zapadnjak koji su većem dijelu Poluotoka donijeli mirnije i sunčanije vrijeme. Ipak, u mnogim priobalnim mjestima u jutarnjim satima more je još uvijek bilo visoko i uzburkano, pa je tako, primjerice, na mareografskoj postaji Rovinj, prema podacima Hrvatskog hidrografskog instituta, vrhunac visoke vode izmjeren prijepodne na gotovo 80 centimetara od srednje razine mora.

Stoga su visoko more i valovi još uvijek zapljuskivali i deformirali mnoge plaže i šetnice duž naše obale.

U protekla dva dana najjači udari vjetra zabilježeni su u Puli u ponedjeljak navečer kada je na mjernoj stanici Istrameta na Stoji zabilježen zapadnjak s udarima od gotovo 20 metara u sekundi, dok se u utorak do podne stišao na oko 7 m/s. U isto vrijeme u utorak u Novigradu su zabilježeni udari jugo-jugozapadnjaka od 24,3 metra u sekundi. S druge strane, u utorak je u podne na jednoj mjernoj postaji izmjerena temperatura od čak 17,4 stupnjeva Celzija, no ni ostatak Istre nije puno zaostajao.

Ipak, mnogi prognostički modeli već za srijedu najavljuju nešto niže temperature, a nakon obilne kiše koja se najavljuje u noći s četvrtka na petak, trebao bi uslijediti i daljnji pad temperatura koju će donijeti hladni sjeverac, pa bi se tako čak i Pula u ponedjeljak mogla probuditi na pravoj zimskoj temperaturi ispod nule. (Patricija SOFTIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter