More od pulske rive do Trga Republike

Plivanje Trga Republike neminovno je za velikih kiša (Dejan ŠTIFANIĆ)
Plivanje Trga Republike neminovno je za velikih kiša (Dejan ŠTIFANIĆ)

Osim starog sustava odvodnje koji je prije sto godina bio dimenzioniran za više oborina nego je tada bilo potrebno, a danas je premalih kapaciteta da spriječi plavljenje centra Pule, te urbanizacijom smanjenih upojnih zelenih površina, treći razlog poplava u gradu (stručnjaci ga ističu kao najveći), je kontinuirano podizanje razine mora koje priječi otjecanje oborina kroz podzemni dio Pragrandea. I

straživanja pokazuju da se more podiže centimetar godišnje, a zatvoreni dio kanala Pragrande izgrađen je prije više od sto godina pa je jasno da za vrijeme plime more uđe u odvodne kanale i na taj način dodatno smanji kapacitete odvodnje.

Podzemni dio kanala Pragrande započinje kod parkirališta na Trgu Republike i proteže se ispod Dalmatinove ulice i Doma hrvatskih branitelja do glavne pošte pa kroz brodogradilište izlazi u pulsku luku.

Kada počne intenzivna kiša, razina mora podiže se i doseže najvišu razinu te kroz podzemni dio kanala Pragrande iz pravca brodogradilišta prodire do zgrade Croatia osiguranja. Istovremeno, vode iz okolice Pule, naselja Škatara i Šikića, gdje počinje otvoreni dio kanala Pragrande, spuštaju se u grad kupeći usput i vode Busolera i Valdebeka. S druge strane, vode s okolnih uzvisina - Monvidala i Vidikovca - kroz ulice se slijevaju na Trg Republike.

Pa tako kod trga, najniže točke, stiže dotok voda iz okolice Pule iz smjera obilaznice, prodor mora u kanal iz smjera luke, te dotoke iz okolnih ulica. Podzemni dio kanala Pragrande napunjen je morem i ne prima oborine, te se jednostavno preplavi taj dio grada.

- To je kao da želite u jednolitrenu bocu uliti dvije litre, objašnjava Igor Stari direktor Herculanee, a njegove riječi potvrđuju i drugi stručnjaci s kojima smo razgovarali o utjecaju razvoja grada, širenja Pule i gradnje koja je time utjecala na poplave. (Piše Goran ROJNIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter