More obojano bijelim i šarenim jedrima


Pod nazivom "Zaplovimo s oglavnim jedrom", danas je u Rovinju, kao uostalom punih jedanaest godina za redom, i tako svake druge nedjelje u lipnju, startala atraktivna regata barki - jedrilica s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicionalnih plovila. Zbog vremena koja se mijenjalo, izmjenjivalo, meškoljilo i prijetilo na start je umjesto 38 očekivanih, pristiglo trideset brodica, ponajviše batana, "topi" i velikih jedrilica. No, rovinjske su vode uljepšale i ostali tipovi plovila - leuti, guci, gajete, male jahte. Zbog (ne)vremena izostale su brodice s Kvarnera i iz Slovenije.

Međutim, tridesetak je jedara i oko stotinjak jedriličara obojilo more bijelom i šarenim jedrima. Uživalo se u vjetru  koji je puhao ispred staroga grada, malo stajalo oko otoka svete Katarine na kojemu je taj isti vjetar nedostajao, na trenutke gledalo u teške i crne oblake, opet praćene vjetrom koji je itekako uznemiravao moreplovce i prijetio.

Rezultat svega je završena 11. regata, "prevaljene" tri milje, dobro raspoloženje i podjela nagrada. Sveukupno, organizatori međunarodne regate - članovi Udruge "Kuća o batani" i Jedriličarski klub "Maestral" podijelili su priznanja u osam kategorija. U konkurenciji batana, prva je na cilj stigla "Fažanka" iz Fažane, koju su na cilj dopratile dvije rovinjske "Liliana" i "Regina", plasiravši se na drugo, odnosno treće mjesto. Kod guca - prvo je plasirani bio kapetan Franko Sirotnjak (OP 9653), potom Robert Mohović (MD 591), te treće pozicionirani Ivo Grbac (CS 1655), dok su na gajetama prvi na cilj doplovili "Leona" u vlasništvu Željka Kutića, a potom i "Fasupe" Giovannija Tranija, obojice iz Rovinja.

Brodica "topi" također je iznjedrila favorite u svojoj kategoriji a to su redom "Mafalda" Piera Fabrisa, a potom i "Eugenio" Alberta Vincentija.

Što se pak tiče velikih jahti, slavili su Oliver Marco i "Carina", Roberto Bovo "Saor" te Günter Hofnus i "Albatros", dok je kod malih jahti poredak bio slijedeći Vincenzo Ciminale "Kitty Hawk", Carlo Delosta "Paxos" i Alberto Belli "Ganimede". Kod leuta prva na cilj stigla je brodica "Pusicat", potom "Stari mačak", te naposljetku "Gaallo di sera". 

No, bez obzira na plasman najvažniji je cilj, odnosno razlog održavanja regate postignut, a on je bio i ostao potreba za osmišljavanjem događaja koji će na kreativan način, i to u gradu svete Eufemije slaviti i promovirati maritimnu kulturu, te poticati interkulturalne suradnje na Jadranu. Dobro je podsjetiti i da pravo sudjelovanja na regati imaju isključivo tradicijska drvena plovila s oglavnim i latinskim jedrom i to je upravo i jedina regata takve vrste koja okuplja brodice i jedra gotovo cijelog sjevernog Jadrana. Dakle, ploviti se mora! (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter