More na stolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ribarska fešta pod nazivom "More na stolu" tradicionalna je manifestacija koja je na fažanskoj rivi održana šesti put. Rijec je o dogadaju u sklopu projekta Male ribarske akademije koju u cijelosti organizira Turisticka zajednica Fažane, a glavna tema je sardela i jela od te plave ribe.

- Ova gastronomska ponuda na bazi sardela upotpunjuje cjelokupnu turisticku ponudu Fažane. Pripremili smo 12 razlicitih jela na bazi sardela u tri menija. Spravljali su ih naši ugostitelji iz konobe "Vala" iz Valbandona i restorana "Istrijanka" s Puntižele. Strucno vodstvo gastro manifestacije bilo je povjereno Ljudevitu Sabi. Sardele na gradelama pripremala je obitelj Tomašic. Na meniju je bila sardela na savor, pohane sardele, marinada, slane sardele, pašteta, salata od sardela i rajcica, pašta sa sardelom i pikantni namaz od sardela. Ovo je šesta godina kako organiziramo More na stolu i iz godine u godinu ima sve više posjetitelja, ne samo turista vec i domacih ljudi iz drugih mjesta izvan Fažane i Pule, istaknula je Melita Perokovic, direktorica TZ-a Fažane.

Uz gastro ponudu na fažanskoj rivi bili su štandovi lokalnih ribara koji su izložili tradicijske ribarske alate i stare barke iz fažanske luke. Plele su se mreže, solile se sardele, a ribarima su turisti postavljali mnogobrojna pitanja o nacinu izlova raznih vrsta riba, mekušaca, školjaka i rakovica. Na Piazzi grande za najmlade je bila osmišljena kreativna radionica pod nazivom živi svijet fažanskog plicaka koju je vodila Korina Lukic a na malom molu organiziran je kratki tecaj pecanja s obale. Uz to održane su prezentacija istarskih suvenira te degustacija maslonova ulja, vina, rakija, meda, skute i domaceg sira.


Podijeli: Facebook Twiter