More na stolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fažana, nekad malo ribarsko mjesto koje sad uglavnom živi od turizma, prisjetila se svoje prošlosti nedavnom tradicionalnom manifestacijom "More na stolu".

Moglo se na fešti vidjeti ponešto za svakoga, od morskog svijeta u moru, do ribe u tanjuru, odnosno raznih delicija od srdele koja je nekad hranila Fažanu. U ponudi je bilo cak petnaestak razlicitih jela u tri maštovita menija koje je osmislio profesor Ljudevit Sabo.



" Ove godine prvi put prezentiramo batanu cije je jedro izradeno u Fažani i u vlasništvu je Nikole Grubišica. Za jedro je zaslužan Jedrilicarski klub Fažana i sad izraduju još jedno pa cemo u kolovozu imati dvije batane s jedrima izradenim ovdje.

Manifestacijom želimo promovirati Fažanu kao malo ribarsko mjesto i ponuditi dodatne sadržaje turistima, a velik znacaj imaju i stari fažanski ribari koji su spoj prošlosti i sadašnjosti, rekla je direktorica Turisticke zajednice Fažane Melita Perokovic", organizator manifestacije.



Na kreativnoj radionici održanoj nedaleko lukobrana djeca su slikala svoje videnje podmorja, a more na stol mališanima je donijela Danica Tomašic, koja i sama radi kao ribar.

U bazencicima napunjenim morem djeca su imala rijetku priliku dotaknuti žive morske stvorove iz dubina, morske zvijezde, školjke, ježince i rakovice ili pak drhtulje koje su ih protresle svojom elektricnom energijom.



Malo podalje, na molu, održavala se tradicionalna fažanska škola soljenja srdela pod vodstvom ribara Edidija Parisa. Fažanski su ribari prezentirali i kako doci do ribe, kako ih upecati na parangal, kakve vrste mreža postoje te kako ih zakrpati. Kako su se pak nekad upletali stakleni bocuni prezentirao je poznati fažanski inovator Blaž Piton.


Podijeli: Facebook Twiter