More je cisto - ugodno vam kupanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mjerenja standardnih parametara mora na otvorenom, koje istraživaci rovinjskog Centra za istraživanje mora "Ruder Boškovic" redovno obavljaju, do sada nisu pokazala nikakve neuobicajene pojave.

- Posljednje mjerenje obavljeno je prošlog tjedna i situacija je standardna. Doista nema nicega što bi se trebalo izdvojiti. Nema ni cvjetanja mora, a ako se dogodi, to je lokalnog karaktera. Naravno, može se dogoditi nešto nepredvideno - lokalni problemi tehnickog karaktera poput pucanja kanalizacijskih cijevi i slicno, no ostalo je sve u granicama uobicajenog, kazao je predstojnik centra dr. Nenad Smodlaka.

Mjerenje se, kaže, obavlja na podrucju Rijeke i Kvarnera, zapadne obale Istre te potom do talijanskih teritorijalnih voda, a obuhvaca standardne parametre - temperaturu mora, salinitet, hranjive soli te biološke organizme fitoplankton i zooplankton, kao i morske heterotrofne bakterije, koje su korisne. Istraživaci centra mjerenje obavljaju jednom mjesecno ili u sklopu drugih projekata koje centar provodi jer financijska sredstva ne dozvoljavaju više.

- Naravno, na more se izlazi i ukoliko se nešto dogodi, ali financije nam ne dozvoljavaju da cešce obavljamo mjerenja, kaže dr. Smodlaka.

Kupaci su ove godine pocetkom sezone primijetili i neuobicajeno peckanje u moru pa smo stoga upitali o cemu je rijec i jesu li gradani i centru signalizirali ovu pojavu.

- Moguce je da je rijec o sitnim iglicastim organizmima koji se razmnože i tada dva, tri dana budu u vecim kolicinama prisutni u moru, no nismo zabilježili masovnu pojavu. Vjerojatno je rijec o organizmima Creseis acicula, no to je uobicajena pojava, oni nisu opasni i kupaci se ne moraju brinuti, objašnjava Smodlaka.

Takoder veli da je zbog nedostatka financija odgoden i godišnji remont njihovog broda "Vila Velebita".

- Brod ide na godišnji remont koji traje mjesec dana, a uobicajeno je da se to ucini pred pocetak ljetne sezone, na proljece, medutim, zbog situacije i opceg nedostatka novca tek je sada izašao javni natjecaj, pa ce brod na remont u rujnu. To nam baš i ne odgovara jer se tada mogu dogoditi anoksije i hipoksije - nedostatak kisika u moru, što uzrokuje ugibanje organizama, no situacija je takva kakva jest, zakljucuje dr. Smodlaka.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije priopcio je da je u razdoblju od 19. do 22. srpnja proveo šesto redovno uzorkovanje mora na plažama Istarske županije. Ukupno je uzorkovano 200 uzorka mora na plažama od Savudrije do Brseca, izuzev onih u Opcini Bale gdje ce se uzorkovanje provesti u srijedu.

Od ukupno 200 uzoraka na 196 mjernih tocaka zabilježena je izvrsna kakvoca mora. Na 3 plaže more je bilo dobro, a na jednoj plaži more je zadovoljavajuce kakvoce za kupanje, sport i rekreaciju. U niti jednom uzorku nije zabilježena nezadovoljavajuca kakvoca mora za kupanje, sport i rekreaciju. Tijekom uzorkovanja zabilježeno je da se temperatura zraka kretala od 25 do 34 stupnjeva, a temperatura mora od 23 do 27 stupnjeva Celzija.


Podijeli: Facebook Twiter