More izvrsne kakvoce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trece ispitivanje kakvoce mora koje je od 10. do 12. lipnja proveo Zavod za javno zdravstvo Istarske županije obuhvatilo je 202 uzorka s plaža od Savudrije do Brseca. U 200 uzoraka zabilježeno je more izvrsne kakvoce što iznosi 99 posto od ukupnog broja. Na dvije mjerne tocke, odnosno u jedan posto uzoraka zabilježeno je more dobre kakvoce. Ti su uzorci mora uzeti na mjernim tockama kod restorana Financa i na spoju kod malog otoka u autokampu Medulin. Ni u jednom uzorku nije zabilježeno more zadovoljavajuce ili nezadovoljavajuce kakvoce.

Rezultati pojedinacnih ispitivanja objavljeni su na web stranici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva (http://www.izor.hr/kakvoca/), a u tijeku je uskladivanje prikaza kakvoce na web stranicama Istarske županije.

Naime, od sijecnja ove godine na snazi je nova Uredba o pracenju kakvoce mora za kupanje kojom se, od mikrobioloških pokazatelja, kao osnovnih indikatora za definiranje ocjene kakvoce mora prati broj izraslih kolonija crijevnih enterokoka u sto mililitara morske vode i broj izraslih kolonija Escherichije coli.


Podijeli: Facebook Twiter