Morattu uvjetna, Dukiću 16 mjeseci zatvora

Massimo Moratto i Denis Dukić u sudnici (D. MEMEDOVIĆ)
Massimo Moratto i Denis Dukić u sudnici (D. MEMEDOVIĆ)

Puljanin Massimo Moratto danas je na Županijskom sudu u Puli za teško ozljeđivanje Denisa Dukića nepravomoćnom presudom kažnjen uvjetnom kaznom od osam mjeseci zatvora, s rokom kušnje od tri godine, a Denis Dukić je za pokušaj razbojstva koje je namjeravao počiniti u Morattovoj kući kažnjen s godinu i četiri mjeseca bezuvjetnog zatvora, a u kaznu mu se uračunava i šest mjeseci koliko je proveo u pritvoru.

Massimo Moratto proglašen je krivim da je 6. prosinca 2009. godine, zajedno s Dinom Marinkovićem, udarcima teško ozlijedio Denisa Dukića kojemu je pritom slomljen nos. Za to kazneno djelo osuđen je na osam mjeseci zatvora, ali je primijenjena uvjetna osuda tako da na izdržavanje kazne neće biti upućen ukoliko u roku od tri godine od pravomoćnosti presude ne počini nova kaznena djela. Odluka je to sudskog vijeća kojim je predsjedao sudac Županijskog suda u Puli Zdravko Garić koji je danas objavio presudu Morattu i Denisu Dukiću.

Braniteljica Massima Moratta, pulska odvjetnica Marija Budimir najavila je žalbu na presudu jer smatra da je sud trebao Moratta osloboditi i posljednje preostale optužbe - za nanošenje teških ozljeda.

Denis Dukić je za pokušaj razbojstva s Aleksandrom Ausilijem u Morattovoj kući u Šišanu osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora. U kaznu se Dukiću uračunava i šest mjeseci provedenih u pritvoru. Njegov branitelj, pulski odvjetnik Milanko Vuković kazao je da će o eventualnoj žalbi na presudu odlučiti nakon što dobije pisanu, obrazloženu presudu, a isto veli i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Eddy Putigna koji je zastupao optužnicu.

Krivim je Dukić proglašen jer je 6. prosinca 2009. između 20 i 20.20 sati zajedno i u dogovoru s Aleksandrom Ausilijom, maskiran i opremljen suzavcem, ljepljivom trakom i stegama, a Ausilio s pištoljem punim streljiva, ušao u kuću Massima Moratta u šišanskom naselju Montiron. Ausilio je udario Moratta drškom pištolja u glavu, a namjeravali su ih svezati i opljačkati.

Budući da je državno odvjetništvo u utorak odustalo od progona Moratta za ubojstvo Ausilija u prekoračenju nužne obrane te pokušaja ubojstva Dukića sud je ovom presudom odbio te optužbe protiv Moratta. (M. KOŠTA) 

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter