Morattu potvrđena uvjetna, a Dukiću 16 mjeseci

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Krvavi okršaj u šišanskom naselju Montiron iz prosinca 2009. nakon nepravomoćne presude u siječnju, dobio pravomoćni epilog. Naime, Vrhovni sud RH odbacio je žalbe državnog odvjetništva, te Massima Moratta i Denisa Dukića na presudu Županijskog suda u Puli kojom je Moratto proglašen krivim jer je 6. prosinca 2009. godine zajedno s Dinom Marinkovićem, udarcima teško ozlijedio Denisa Dukića kojemu je pritom slomljen nos.

Moratto je osuđen na osam mjeseci zatvora u koji neće ići ukoliko u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Denisu Dukiću sada je pak pravomoćna osuda na 16 mjeseci zatvora jer je s Riječaninom Aleksandrom Ausilijem pokušao počiniti razbojništvo u Morattovoj kući u Šišanu.

Ono što je za cijeli slučaj još značajnije jest da je sada postao pravomoćan i dio prvostupanjske presude kojom je, nakon odustanka državnog odvjetništva, odbijena optužba protiv Massima Moratta za ubojstvo Aleksandra Ausilija u prekoračenju nužne obrane te pokušaja ubojstva Dukića.

Sudsko vijeće na čelu sa sucem Županijskog suda u Puli Zdravkom Garićem u dokaznom je postupku utvrdilo da je Dukić 6. prosinca 2009. između 20 i 20.20 sati zajedno i u dogovoru s Aleksandrom Ausilijom, maskiran i opremljen suzavcem, ljepljivom trakom i stegama, a Ausilio s pištoljem punim streljiva, ušao u kuću Massima Moratta u naselju Montiron.

U kući su se tada osim Moratta, njegove supruge Dragane i njihove bebe, nalazili Draganina sestra i Dino Marinković. Kada je u kući nestalo struje i netko započeo lupati po vratima, žene su se s bebom sklonile u jednu prostoriju, a Moratto i Marinković otišli su u hodnik i otvorili ulazna vrata. Unutra je upao Ausilio koji je pištoljem udario Massima po glavi pa je ovaj iz neposredne blizine zapucao u njega i ubio ga.

Iza Ausilija stajao je maskirani Dukić te je Moratto i u njega pucao ustrijelivši ga u desno rame. Tada su Dukiću prišli Moratto i Marinković. Prvi ga je udarao nogom, a drugi navodno palicom. No uloga Dina Marinkovića u ovom suđenju nije u potpunosti razjašnjena, no to nije smetalo Vrhovnom sudu da potvrdi činjenice kakve je utvrdio Županijski sud. (M.KOŠTA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter