Moratto i Dukic u fokusu istrage

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istražni sudac Županijskog suda u Puli Eugen Pustijanac u cetvrtak je donio rješenje o provodenju istrage i odredio jednomjesecni pritvor Massimu Morattu (36) iz Valbandona zbog ubojstva Aleksandra Ausilija (39) iz Rijeke i pokušaja ubojstva Denisa Dukica (33) iz Pule. Potonjem je takoder odreden jednomjesecni pritvor, i to zbog pokušaja razbojstva, no buduci da je on ranjen u nedjeljnoj pucnjavi u Šišanu, još uvijek se nalazi pod paskom policije u pulskoj Opcoj bolnici.

Pustijanac je Morattu, koji je priznao da je zapucao nakon što ga je Ausilio udario pištoljem u glavu, odredio pritvor da tijekom istrage ne bi utjecao na svjedoke koji ce biti ispitani, a Dukicu zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo. Ovisno o zdravstvenom stanju, Dukic bi iducih dana trebao biti uhicen i prebacen ili u zatvorsku bolnicu u Zagreb ili u pulski pritvor.

Policija je u javnost iznijela šturu verziju o prepadu maskiranog i naoružanog dvojca, Dukica i Ausilija, koji su navodno namjeravali opljackati kucu Massima Moratta u nedjelju oko 20.30, a istraga tek mora rasvijetliti mnoge okolnosti. Medutim, postaje sve jasnije da se ubijeni Ausilio i ranjeni Dukic nisu slucajno okomili na Moratta.

Naime, iako se cini logicnim da bi netko za metu pljacke odabrao kucu na osami kao što je kuca supruge Massima Moratta u Šišanu, manje je logicno da bi upao u kucu punu ukucana za vrijeme nedjeljne vecere. No, s druge strane, imajuci u vidu da su razbojnici prema nekim informacijama bili opremljeni pištoljem, palicom, suzavcem i stegama, cini se da su racunali na bliski susret sa stanarima, ali i na njihov otpor.

Ocevidac Dino Marinkovic, koji se te nedjelje nalazio u kuci u društvu s Morattom, rekao je da su razbojnici najprije iskljucili struju, a potom, nakon što je Marinkovic oprezno otvorio vrata, upali u kucu kao "kordon bikova", što pak govori o odlucnosti napadaca da obave ono što su naumili.

To medutim ne govori ništa o motivu i pozadini price koja je dovela dvojac u Šišan, odnosno na vrata Morattu. Marinkovic tvrdi da on i Moratto nisu poznavali ni Ausilija ni Dukica, cak ni iz videnja, no spekulira se da su se u nedjelju rješavali repovi nekih nerašcišcenih odnosa, najvjerojatnije izmedu Moratta i nekih trecih osoba. Policija je pak u kontekstu medusobnih poznanstava dan nakon obracuna medijima obznanila da su se neki sudionici obracuna poznavali iz videnja, i to navodno Moratto i Dukic.

Moratto je, prema Marinkovicevim rijecima, nedavno kupio pištolj nakon što je primijetio da mu se oko kuce motaju nepoznate osobe. Neke naše informacije govore da je nedavno primio prijeteci telefonski poziv iz inozemstva, ali kada smo o tome upitali policiju odgovoreno nam je da im Moratto nije prijavio nikakve prijetnje. Prema policijskoj verziji, razbojnici su prijeteci oružjem od Moratta tražili novac, nakon cega je došlo do sukoba i pucnjave u kojoj je Moratto usmrtio Ausilija i ranio Dukica.

Policija je pištolj kojim je pucao Moratto pronašla odmah u nedjelju, dok je drugi pištolj, kojim je navodno bio naoružan Ausilio, pronaden naknadno. S poprišta ubojstva izuzeti su brojni tragovi, medu kojima i više cahura, a tek ce se naknadnim vještacenjima utvrditi radi li se iskljucivo o cahurama ispaljenima iz Morattovog pištolja.

Svim sudionicima nemilog dogadaja u Šišanu na rukama je napravljena takozvana parafinska rukavica da bi se ustanovilo eventualno postojanje barutnih cestica, odnosno da bi se utvrdilo tko je sve zapravo pucao. U istražnom centru je vecer nakon ubojstva zadržan Moratto, Marinkovic je pred suca doveden u svojstvu svjedoka, a ranjeni Dukic je završio u bolnici pod policijskom prismotrom. Aleksandar Ausilio preminuo je na mjestu obracuna.


Podijeli: Facebook Twiter