Morate se vezati i na stražnjem sjedalu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogi vozaci još uvijek ne znaju da zakon odreduje vezivanje pojaseva i za putnike na stražnjim sjedalima vozila. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama od 2008. godine obavezno je vezivanje sigurnosnih pojaseva na svim sjedalima.

Od 7. do 13. ožujka, u sklopu europskog tjedna nadzora prometa, istarska prometna policija pojacano je kontrolirala korištenje sigurnosnog pojasa: prekontrolirano je 1.377 vozaca i utvrdeno 255 prekršaja, od cega se 247 odnosilo na nevezivanje na prednjim sjedalima, pet na stražnjim i tri u autosjedalicama.

- U prva dva mjeseca ove godine utvrdili smo 628 prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva, dok je lani zabilježeno 398, kazao nam je policijski službenik za preventivu u odjelu za sigurnost cestovnog prometa Josip Lukic te dodao da je porast registriranih prekršaja zapravo rezultat pojacanih policijskih kontrola.

- Vozaci i putnici u automobilu na ukazan prekršaj uglavnom se pravdaju da su zaboravili na pojas ili da su u žurbi pa da su izostavili vezivanje, no nitko nije tvrdio da nije upoznat sa zakonskim odredbama. Od ukupnog broja evidentiranih prekršitelja policajci su više od 40 posto vozaca tek upozorili usmenim ili pisanim putem, no bilo je i slucajeva naplate kazne od 500 kuna za nevezivanje na svim sjedalima u automobilu, kaže Lukic.

U razgovoru s vozacima doznali smo da vecinom nisu upoznati s obvezom korištenja sigurnosnog pojasa na stražnjim sjedalima. - Uvijek vežem dijete straga, prvenstveno zato što zna biti nemiran u vožnji, no nisam imala pojma da je to postala obveza. Dobro da ste mi rekli, ne bih se voljela oprostiti od 500 kuna u ovoj besparici, kazala nam je pulska vozacica.

Bilo je i onih koji znaju, ali ne prakticiraju zakonsku obvezu. - Citao sam u novinama pred godinu-dvije da je postalo obavezno vezivanje i straga, no buduci da se nikad ne vozim na stražnjim sjedalima, nemam za to niti potrebe, kazao nam je jedan stariji vozac iz Fažane te dodao da pozdravlja ovu odredbu, ali ne i previsoku kaznu.

Naišli smo i na "friškog" prekršitelja, mladog pulskog vozaca. - Prije desetak dana ja i moja suvozacica platili smo kaznu za nevezivanje pojasa sprijeda, dok je njezina prijateljica straga zaradila opomenu. Za vezanje straga nisam imao pojma, ali na kraju smo dobro i prošli, jer sam u trenutku zaustavljanja pricao na mobitel, izgleda da to nisu primijetili, prica mladic kojeg je skupo koštao subotnji izlazak.

Valja naglasiti da starija vozila koja nemaju ugradene sigurnosne pojaseve straga ne podliježu kažnjavanju, a zakon ih zasad ne tjera na njihovu ugradnju. (Krešimir TADIJIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter