Morales razmatra zatvaranje veleposlanstva SAD-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bolivijski predsjednik Evo Morales kazao je u četvrtak da razmatra zatvaranje veleposlanstva Sjedinjenih Država u La Pazu nakon pritiska koji je, kako kaže, Washington izvršio na četiri europske zemlje koje su privremeno zatvorile svoje zračne prostore njegovom zrakoplovu za koji su sumnjale da prevozi i američkog špijuna Edwarda Snowdena.

- Razmotrit ćemo, ako se pokaže potrebnim, zatvaranje veleposlanstva Sjedinjenih Država u Boliviji. Ne treba nam američko veleposlanstvo, rekao je Morales u Cochabambi, gdje su se sastali tradicionalni saveznici Bolivije u regiji da bi pružili podršku bolivijskom predsjedniku nakon povratka iz Rusije.

- Neću oklijevati zatvoriti veleposlanstvo Sjedinjenih Država, imamo naš ponos, naš suverenitet, bez Sjedinjenih Država osjećat ćemo se politički i demokratski bolje, rekao je Morales koji je 2008. izbacio američkog veleposlanika iz Bolivije, a zatim početkom 2009. i glavnu američku Agenciju za borbu protiv droge radi uplitanja u bolivijsku politiku. Trenutno otpremnik poslova obavlja funkciju američkog veleposlanika u La Pazu.

Objava Eva Moralesa 1. svibnja da će iz zemlje izbaciti Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID), nedavno je dodatno zakomplicirala odnose La Paza i Washingtona. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter