Moraju zaraditi za sebe i državu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Franica Srhoj Kumlanc krajem ožujka ima zakazanu raspravu na Opcinskom sudu u Puli zbog duga od 85 tisuca kuna koje od nje potražuje država. Kao razlog je navedeno to što prilikom odlaska na rad u Italiju nije zamrznula mirovinu.

Ona to danas odlucno pobija tvrdnjom da u Italiji ne radi za placu, vec za naknadu, a to ce pokušat dokazati i na sudu. Sljedeci korak je, kaže Srhoj Kumlanc, izmjena zakona, i to zbog desetak tisuca žena koje iz potrebe, a ne obijesti, rade u Italiji.

- Žene se muce da bi prehranile obitelj, platile racune, a netko se u Hrvatskoj pozabavio njihovim naknadama i došao do toga da su trebale zamrznuti mirovine jer da u Italiji dobro zaraduju, ustvrdila je Srhoj Kumlanc.

- Ako su žene u Italiji i prijavljene, tada je to minimalac, za cetiri-pet sati rada, dok ustvari rade 24 sata i obicno dnevnica iznosi izmedu 25 i 35 eura. To daje prosjecnu cijenu radnog sata od svega 1,5 eura, pa se radi o naknadi, a ne placi, kaže Srhoj Kumlanc.

U Hrvatskoj bi, svejedno, po važecim zakonima, trebale zamrznuti ionako mizerne mirovine, a to nisu ucinile jer smatraju nepotrebnim kada u Italiji ne rade cijeli mjesec. Zbog toga su im sada stigle kazne.

Nakon objave u medijima da u Italiji radi oko pet do sedam tisuca prijavljenih žena iz Istre, Primorja i Dalmacije te još nešto manje od 20 tisuca na crno, formirana je posebna kontrola koja uz sudski nalog ulazi i u domove. Stoga sada gazde obicno prijavljuju žene da ne bi platili nemalih 20 tisuca eura kazne.

U dogovoru s Rimom, popis žena koje su prijavljene u Italiji i pokrivene takozvanim E200 osiguranjem poslan je u Hrvatsku i upravo su se one našle na tapeti HZMO-a.Bude li se na tome i dalje inzistiralo, Srhoj Kumlanc tvrdi da ce žene ili sve rjede odlaziti u Italiju, gdje ih gazde žele prijaviti, ili pak sve više raditi na crno.

Kaže da je o svemu obavijestila i premijerku Jadranku Kosor te saborskog zastupnika Damira Kajina.


Podijeli: Facebook Twiter