Moody's snizio rejtinge šest europskih zemalja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija Moody's snizila je rejtinge šest europskih zemalja, ukljucujuci Italiju, Španjolsku i Portugal, upozorivši da bi isto mogla uciniti i Francuskoj, Velikoj Britaniji i Austriji, zbog njihove sve vece izloženosti dužnickoj krizi u eurozoni.

Kako je priopceno u ponedjeljak, u agenciji su zabrinuti glede sposobnosti Europe da provede reforme potrebne za rješavanje krize, kao i u vezi visine sredstava kojima raspolažu za suzbijanje krize. Takoder navode da bi slabo gospodarstvo regije moglo potkopati nastojanja vlada da štednjom poboljšaju stanje u svojim financijama.

Prognoze za 'trostruki A' rejting Francuske, Velike Britanije i Austrije promijenjene su iz 'stabilne' u 'negativnu', zbog "niza specificnih pritisaka za kreditiranje, koji ce povecati ranjivost financija tih država", navodi se u Moody'sovom priopcenju.

To znaci da postoji 30-postotna vjerojatnost sniženja njihovog rejtinga u iducih 18 mjeseci.

Ujedno je slijedom upozorenja s kraja prošle godine da preispituje rejtinge europskih država Moody's u ponedjeljak snizio rejtinge Italije, Portugala, Slovacke, Slovenije i Malte za jednu razinu, te Španjolske za dvije razine.

Njemackoj je potvrden najviši rejting koji u agenciji ocjenjuju 'odgovarajucim', a potvrden je i 'AAA' rejting Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF).


Podijeli: Facebook Twiter