Moody's potvrdio rejting Hrvatske, no smanjio izglede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's Investors Service promijenila je u petak izglede za rejting Hrvatske iz stabilnih u negativne, potvrdivši ujedno dosadašnji rejting države Ba1.

Faktori koji su utjecali na promjenu izgleda za rejting su oslabljeni srednjoročni gospodarski izgledi, spori tempo smanjenja proračunskog deficita te veliki zahtjevi za servisiranjem vanjskog duga, navodi Moody's u obrazloženju.

Srednjoročni izgledi su pogoršani zbog izazova po konkurentnost, nastavljenog procesa razduživanja i fiskalne konsolidacije koja prigušuje rast.

Agencija Moody's je međutim potvrdila važeći rejting Hrvatske Ba1 jer očekuju da se hrvatska proračunska metrika neće pogoršavati naglo kao u protekle dvije godine zbog očekivanih mjera koje će usvojiti u sklopu europske procedure prekomjernog deficita.

Pozitivno je i to što je Hrvatska poboljšala bilancu na tekućem računu plaćanja i devizne rezerve koje bi trebale štititi bilancu od oscilacija na svjetskim financijskim tržištima.

Potvrđivanje dosadašnjeg hrvatskog rejtinga podupire i činjenica da je dohodak po stanovniku relativno visok u usporedbi sa zemljama sa sličnim rejtingom, navodi se u priopćenju.

U Moody'su kažu da bi mogli poboljšati prognozu u slučaju naznaka održivog ekonomskog oporavka te ako se smanji proračunski deficit odnosno javni dug. Pogoršanje izgleda moglo bi uslijediti ako se fiskalna te metrika gospodarskog rasta i vanjske ranjivosti nastave pogoršavati kroz dulje razdoblje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter