Monumenti opet na razmatranju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo kulture je na ponovni postupak vratilo prethodno odobren status kulturnog dobra za podrucje nekadašnjeg vojnog kompleksa Monumenti, a Grad Pula je to rješenje zaprimio prije nekoliko dana. Ministarstvo je poništilo odluku o proglašenju kulturnog dobra te je predmet ponovno vracen onima koji su takvo rješenje donijeli.

Povjerenstvo za žalbe pri Ministarstvu kulture to je odlucilo na temelju žalbe koju je uložio Grad Pula na rješenje Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. Dakle, Uprava za zaštitu kulturne baštine morat ce ponoviti postupak.

Obrazlažuci žalbu, gradonacelnik Pule Boris Miletic nam je ranije izjavio da je za potrebe izrade Generalnog urbanistickog plana Pule vec izradena konzervatorska podloga za podrucje citavog grada.

Natjecaj za lokacije projekta "Brijuni rivijera" (medu kojima su i Monumenti) raspisan 15. rujna 2011. godine, a Konzervatorski odjel zatražio je upisivanje kulturnog dobra na Monumentima 11 dana nakon raspisivanja natjecaja. Time je država dovela u zabludu potencijalne koncesionare jer u natjecaju nije bilo navedeno da su ti objekti kulturno dobro, pa su se time svi potencijalni investitori - a tako i u meduvremenu izabrani koncesionar za Monumente, tvrtka Kermas Vod Cetiri Danka Koncara - našli u bezizlaznoj situaciji. Koncarovoj tvrtki dodijeljen je na koncesiju i obližnji otok Sv. Katarina koji, za razliku od Monumenta, i dalje ima status kulturnog dobra.

"Zahvaljujem ministrici kulture što je Ministarstvo uvažilo žalbu Grada Pule. Ocekujem nastavak dobre suradnje s Ministarstvom i Konzervatorskim odjelom. Vjerujem da ce u ponovljenom postupku uzeti u obzir i ono što je za Grad Pulu bitno, jer to uvijek mora biti dvosmjerna komunikacija, a ne jednosmjerna odluka, niti Grada niti Ministarstva. Kada govorim o nastavku dobre suradnje, pritom naravno mislim i na veliko gradilište koje imamo na rivi jer je i tu suradnja potrebna, a ona i postoji", izjavio nam je sinoc gradonacelnik Pule Boris Miletic. (Paulo GREGOROVIC, S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter