Monumenta funerary - grobni spomenici Pazinštine

S predstavljanja kataloga u Muzeju grada Pazina (M. RIMANIĆ)
S predstavljanja kataloga u Muzeju grada Pazina (M. RIMANIĆ)

Izložba "Monumenta funerary - nadgrobni spomenici od 15. do 19. stoljeća s područja Pazinštine", otvorena početkom srpnja u Muzeju Grada Pazina popraćena je reprezentativnim katalogom koji je javnosti predstavila autorica projekta Marija Ivetić.

Na izložbi su predstavljene nadgrobne ploče iz crkava središnje Istre koje se nalaze na području grada Pazina i općina Cerovlje, Lupoglav, Gračišće, Motovun, Karojba, Sveti Petar u Šumi i Tinjan.

Terenskim  istraživanjem i kasnijom obradom Ivetić je tipološki razradila i po oblikovnim karakteristikama ploče razvrstala na nadgrobne spomenike s epitafima i reljefnom plastikom ili plitko urezanim motivima, nadgrobne ploče s reljefnom plastikom bez epitafa, zatim nadgrobne ploče s epitafima i reljefnom ornamentikom na kamenim uložnim gredama, nadgrobne ploče s epitafima bez reljefne plastike i nadgrobne ploče bez identifikacijskih oznaka.

- Najzanimljivije su nadgrobne ploče s epitafima i reljefnom plastikom među kojom se posebno ističu grbovi, a najreprezentativnija među njima je svakako ploča s grobnice obitelji Mosconi u pazinskoj župnoj crkvi Sv. Nikole, rekla je Ivetić. Uz nadgrobne ploče pokojnih plemića ukrašene njihovim grbovima u crkvama se nalaze i nadgrobne ploče s oznakama svećeničkih zvanja, ali i kako Ivetić kaže težačke ploče.

Najstarije su gotičke ploče iz 15. i početka 16. stoljeća, a Ivetić ih bilježi u pazinskoj župnoj crkvi Sv. Nikole, te kapeli Sv. Henrika u Baleju. Potom renesansne ploče, koje odlikuju karakteristični elementi i način oblikovanja grbova, te barokne izrađene tijekom 17. i 18. stoljeća.

Ivetić je istaknula da cijeli fundus nadgrobnih ploča na području koje je istraživala nažalost nije dokumentiran, jer su u nekim crkvama podovi prekriveni klupama. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter