Montserrat Caballé pjevat ce u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Operna diva Montserrat Caballé nastupit ce 23. srpnja u Umagu u sklopu ATP Studena Croatia Opena. Caballé nastupa u programu ATP Umag Party Nights, koji se odvija od 21. do 31. srpnja, a ovaj nastup ce se održati u okviru njene oproštajne turneje s obzirom da je objavila da ce pocetkom 2013. prestati nastupati.

Španjolska sopranistica rodena u Barceloni, Caballé je u opernom svijetu poznata po nadimku La Superba i jedna je od najpoznatijih opernih pjevacica u povijesti. Pjevala je u više od osamdeset opernih uloga, od barokne opere do Verdija, Wagnera, Puccinija, Straussa, njen je glas poznat po svojoj cistoci, preciznoj kontroli i kao izuzetno mocan.

Poznata je i po humanitarnom radu, UNESCO-va je ambasadorica Dobre volje, a u Barceloni godinama djeluje njena Zaklada za pomoc napuštenoj djeci. S pjevacem grupe Queen, Freddiejem Mercuryjem 1988. snimila je pjesmu "Barcelona", koja je nakon objavljivanja na istoimenom albumu postala veliki hit, a postala je i himna Ljetne olimpijade u Barceloni 1992. Ovu je pjesmu izvela i 1999. na otvorenju finalne utakmice UEFA Lige prvaka na Camp Nou stadionu u Barceloni, uz snimku tada vec pokojnog Mercuryja na ekranu stadiona.

Iako je ovo bila možda i njena najpoznatija suradnja, Caballé je suradivala je i s mnogim drugim izvodacima. U dokumentarcu "Caballé Beyond Music" o njoj pricaju Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, José Carreras, Renée Fleming, Maria Callas, Zubin Mehta, Mstislav Rostropovic, Giuseppe di Stefano i mnogi drugi.

Kroz život su je pratili brojni problemi sa zdravljem, no ona je sve uspješno prebrodila, a publiku diljem svijeta ocarava vec gotovo pola stoljeca. Sa svojom kceri, takoder uspješnom opernom pjevacicom Montserrat Martí Motsitu, nastupila je 1997. i u pulskoj Areni.

Ulaznice za koncert u Umagu moci ce se kupiti od 9. svibnja na svim prodajnim mjestima Dekoda i online na www.ulaznice.hr. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter