Montraker u godinama zajedničkog entuzijazma

Drago Orlić uz svoj portret iz vremena osnivanja kiparske škole Montraker (D. ŠIŠOVIĆ)
Drago Orlić uz svoj portret iz vremena osnivanja kiparske škole Montraker (D. ŠIŠOVIĆ)

"Kad je Drago Orlić odlazio iz porečkog Pučkog otvorenog učilišta, ostavio nam je hrpu fotografija od kojih su mnoge bile vezane uz kiparsku školu Montraker, pa se obilježavanje 25. obljetnice ove škole pokazalo kao prava prilika da ih izložimo", rekao je Andi Bančić, iz porečkog Učilišta otvarajući izložbu fotografija "Montraker - prve četiri godine" u staroj vrsarskoj školi. Ove dragocjene dokumentarne fotografije osim prvih godina Škole, njezinih polaznika i profesora, prikazuju, naglasio je Bančić, i "kako je kamenje na Montrakeru izgledalo prije nego je Orlić došao na ideju da tamo osnuje kiparsku školu".

Kameni kubusi

Tih se godina prisjetio i autor izložbe Drago Orlić, koji je kao tadašnji ravnatelj Narodnog sveučilišta u Poreču, bio jedan od osnivača i voditelj kiparske škole Montraker. Često je, rekao je, dolazio na vrh Montrakera uživati u vidiku, i čudio se kako dolje u bivšem kamenolomu već godinama netaknuti stoje kameni kubusi. Ideja o kiparskoj školi brzo je razvijena, te je uskoro uz pomoć umjetničkog direktora Josipa Diminića, povjesničarke umjetnosti Marine Vicelja i drugih suradnika, počela s radom. Upravo su stari kameni blokovi prvih godina bili materijal s kojim su radili polaznici, no ubrzo se pokazalo da je taj kamen pretvrd i da se jako teško obrađuje, pa su se blokovi za studentske i profesorske skulpture uskoro počeli dovoziti iz Kanfanara.

Filmska građa

Među uzvanicima na otvorenju izložbe u Vrsaru bili su brojni suradnici, prijatelji i tadašnji pokrovitelji kiparske škole Montraker, pa je Orlić provodeći goste kroz postav mnoge podsjetio na negdašnje dane zajedničkog entuzijazma, kao i na suradnike škole kojih više nema među živima. Na fotografijama su uz studente i profesore kiparske škole prikazani i lokalni majstori klesari koji su pomagali školi, a na mnogim je fotografijama zabilježeno kako su skulpture koje danas krase mnoge javne prostore, parkove i rive zapadne Istre, izgledale u ranim fazama nastanka. Orlić je na kraju podsjetio da su uz kiparsku školu Montraker, koja i danas djeluje, vezane i dvije još neostvarene želje njenih pokretača: ljetna pozornica i galerija. Neke će se od izloženih fotografija, najavio je Bančić, naći i u katalozima škole, a svakako i u knjizi koju u povodu njene 25. obljetnice priprema Orlić, koji je na kraju upozorio da o kiparima na Montrakeru postoje i filmski zapisi koje bi u nekom od predstojećih jubilejskih okupljanja valjalo prikazati.

Izložbu "Montraker - prve četiri godine" zajedno su organizirali Pučko otvoreno učilište Poreč, općina Vrsar i Turistička zajednica općine Vrsar. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter