Montypythonovci se ponovno okupljaju u kazalištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trideset godina od posljednjeg zajedničkog projekta "Smisao života Montyja Pythona", svi živući članovi antologijske skupine britanskih komičara ponovno će se okupiti na kazališnom projektu koji bi službeno trebao biti najavljen ovoga četvrtka, piše britanski BBC.

"Ponovno se okupljamo i pripremamo kazališni nastup - i to za stvarno", potvrdio je za BBC jedan od pythonovaca Terry Jones. "Prilično sam uzbuđen. Nadam se da ćemo zaraditi strašno puno novaca i da ću moći otplatiti hipoteku!", našalio se Jones.

Odluka o ponovnom okupljanju službeno bi trebala biti najavljena na tiskovnoj konferenciji u Londonu u četvrtak, u kojoj će uz Jonesa sudjelovati John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam i Michael Palin.

"Još samo tri dana do tiskovne konferencije. Obavezno treba skrenuti pozornost svih naših obožavatelja na veliki pythonovski medijski događaj", napisao je Eric Idle na svojem Tweeter profilu. "Jutros se sastajemo, ne mogu dočekati. Konferencija u četvrtak navodno će se uživo prenositi na Sky Newsu. Nabavit ću online URL", dodao je.

Petorica preostalih članova slavne skupine posljednji se put zajedno pojavila u javnosti na Festivalu komedije u Aspenu 1998. Šesti član skupine Graham Chapman preminuo je 1989.

Konferencija će se održati u četvrtak u kazalištu The Palace Theatre na londonskom West Endu, gdje trenutno igra glazbena komedija "Spamalot Montyja Pythona".

Njihov izvanredno uspješan otkačeni serijal "Leteći cirkus Montyja Pythona", prikazivan na BBC-ju od 1969. do 1974., sa svojim je nadrealističnim, netipičnim humorom temeljenim na asocijacijama, vizualnim gegovima i skečevima bez riječi učinkovito izbrisao sva postojeća pravila tradicionalnih komičnih skečeva. Ključni element serijala je Gilliamov jedinstveni stil animacije, koji služi kao prijelaz među međusobno inače nepomirljivim idejama.

"Spamalot Montyja Pythona" uskoro će imati i svoju zagrebačku premijeru u kazalištu Komediji. Slavni mjuzikl nastao po još slavnijem filmu "Monty Python i Sveti Gral" (1975.), nadahnut srednjovjekovnim kronikama o kralju Arturu, u Komediji će premijerno zaigrati 14. prosinca.

Idleovu priču o potrazi za Svetim Gralom na pozornicu Komedije postavit će Igor Mešin, dirigent je Krešimir Batinić, glavnu ulogu Gospe od Jezera igrat će Renata Sabljak, dok će se u muškim glavnim ulogama pojaviti velik dio komedijina glazbeno-dramskog ansambla: Igor Mešin i Damir Lončar u alternaciji, te Ronald Žlabur, Vid Balog, Đani Stipaničev, Saša Buneta, Dražen Bratulić, Ervin Baučić i drugi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter