Montiron: Zabranio prolaz isključivo prvom susjedu

Tabla "dobrodošlice" na ulazu u Montiron (D. MEMEDOVIĆ)
Tabla "dobrodošlice" na ulazu u Montiron (D. MEMEDOVIĆ)

"Pozor! Privatan posjed. Zabranjen prolaz za Branka Babića", natpis je na tabli okačenoj uz cestu za Šišan, na skretanju za naselje Montiron. Tablu je, kao što se i potpisao na nju, postavio Božo Divković koji brani prilaz samo svom prvom susjedu.

Zašto se u loše odnose susjeda, čije se kuće vežu jedna na drugu, upliću novinari? Zato jer je posljednjih mjeseci i policija morala dolaziti u naselje da bi spriječila eskalaciju incidenata uzrokovanih neriješenim imovinskopravnim odnosima. Naime, Divković tvrdi da se prilazni put naselju i dio infrastrukture nalazi na njegovom zemljištu, zbog čega je Branku Babiću, navodi pak on, onemogućeno popraviti puknutu vodovodnu cijev.

Divković kaže da to i nije put, da su put probili davno preko privatnih parcela, a za prilaz naselju postoji pristup s istočne strane, no trenutno je u lošem stanju.

Kako tvrdi Babić, u više je navrata, dok je prolazio spornim putom, na njega i članove njegove obitelji fizički nasrtao Divkovićev sin, posljednji put koncem veljače. Divkovićeva verzija pak glasi da je svađu prouzročio Babić svojim uvredljivim ponašanjem prema mlađem Divkoviću, i to nakon što su mu dopustili da popravi cijev. Informacija iz policije glasi da je 25. siječnja, oko podneva, došlo do narušavanja javnog reda i mira zbog neriješenih odnosa.

"Protiv trojice muškaraca policija je, radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, podnijela optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu", piše u priopćenju Nataše Vitasović, glasnogovornice PU istarske. Stariji Divković je narušavao javni red i mir i sredinom veljače, kada je policijski djelatnik došao u naselje.

Zbog puknute cijevi uz sporni put, Babić, žali nam se, dobiva velike račune za vodu. U međuvremenu mu je Divković i dopustio da cijev sanira, ali sada on optužuje Babića da mu put nije vratio u prvobitno stanje, mada je na terenu evidentno da stanje cijelog okoliša i nije na zavidnom nivou. Put, koji koriste mještani Montirona, Divković tvrdi da je kupio prije dvije godine od prijašnjeg vlasnika, a i policija je utvrdila da je većim dijelom u njegovom vlasništvu. No, uvidom u zemljišne knjige na internetu, parcele na kojima se nalazi ili uz koje se proteže prilaz u vlasništvu je trećih osoba pa i države. Divković na to odgovara da je on vlasnik samo puta, a upravo sada na katastru rješava parcelizaciju tog dijela zemljišta. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter