Monti želi ukinuti dotacije Talijanima u Hrvatskoj

Furio Radin i Maurizio Tremul (N. LAZAREVIĆ)
Furio Radin i Maurizio Tremul (N. LAZAREVIĆ)

Nakon što je talijanska država ove godine za čak 33 posto smanjila financijske dotacije namijenjene talijanskoj manjini koja živi u Hrvatskoj i Sloveniji, ovih je dana obznanjen podatak da je mjerama stabilizacije koje provodi vlada Marija Montija izbrisan iz državnog proračuna cijeli financijski paket namijenjen manjinama, i to za razdoblje od 2013. do 2015. godine.

Uz talijansku manjinu izvan Italije, bez državne (novčane) potpore ostat će i udruge istarskih, riječkih i dalmatinskih esula. Talijanska se vlada priprema na drastične rezove i kad je u pitanju financiranje djelatnosti slovenske manjine u Italiji.

Čelnici Talijanske unije u Hrvatskoj Maurizio Tremul i Furio Radin pisali su vladi i premijeru Mariju Montiju podsjećajući da je talijanska manjina jedina autohtona manjina koja živi izvan državnih okvira Italije pa bi brisanje državnih dotacija iz državnog proračuna značilo umiranje manjine i svih njezinih institucija, u prvom redu škola i zajednica Talijana.

U Trstu je zbog ove sudbine talijanske manjine i udruga esula nastao jedinstveni prosvjedni blok svih stranačkih lidera, bez obzira na ideološku boju. "Financiranje talijanske manjine i rad esulskih udruga pripada kulturnoj tradiciji ovih krajeva, to je obveza prema povijesti Italije na istočnoj granici", izjavio je Ettore Rosato, tršćanski zastupnik u parlamentu. Zastupnica slovenske manjine u Italiji Tamara Blažina istaknula je da će se do kraja boriti za povratak sredstava u državni proračun i najavila da će se stabilizacijski paket mjera vlade naći na stolovima parlamentarne komisije koja se bavi proračunom sredinom idućeg tjedna.

Zastupnik tršćanske desnice Roberto Menia također je pisao Montiju. "Radi se o moralno neprihvatljivom rezu, kako za udruge istarskih, riječkih i dalmatinskih esula, tako i za pripadnike talijanske manjine. Molim vas da vratite u državni proračun potrebna sredstva, to je znak poštivanja povijesnih prevrata na talijanskoj istočnoj granici", piše Menia.

Zastupnik desnice u talijanskom parlamentu Carlo Giovanardi tvrdi da se radi o sramotnom činu za državu koja u zadnjih 70 godina nije bila u stanju moralno i materijalno ispraviti greške učinjene u vezi s Talijanima koji su nekad živjeli u Istri, Rijeci i Dalmaciji. "Stranka Popolo della liberta, koja podržava vladu Marija Montija, ponudit će amandman kojemu je namjera zadržati financijske obveze države prema manjini i esulima", rekao je Giovanardi. (piše E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter