Monti za uvodenje europskih obveznica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon susreta s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i predsjednikom Europskog vijeca Hermanom van Rompuyem talijanski premjer Mario Monti sastat ce se danas u Strasbourgu s njemackom premijerkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozijem. U petak slijedi susret u Rimu s europskim komesarom za tržišna i monetarna pitanja Ollijem Rehnom.

Talijanski mediji pišu da je Monti u Bruxellesu primljen s puno optimizma i topline, no da financijska tržišta nisu reagirala na jednak nacin: spread je opet skocio na 490 bodova i milanska burza zabilježila novi pad od 2,59 posto. Optimizam je politicki jer se u Bruxellesu malo tko družio s Berlusconijem, dok je u središtu Europske unije Mario Monti proveo deset godina kao priznat i poštovani europski komesar.

Monti je uoci susreta s francuskim i njemackim kolegama izjavio da se nada da pitanje eurobonda (europske obveznice) nece biti tabu-tema na trojnom summitu zbog poznatog negativnog stava Njemacke. Naime, on zastupa nužnost uvodenja eurobonda, no uz strogu i odgovornu unutrašnju kontrolu proracunskih troškova

Monti se izjasnio za "harmonicni razvoj Europske unije uz primjenu zajednickih metoda, a ne medudržavnih ili meduvladinih". To je jasna poruka Merkelu i Sarkozyju, odnosno jasno distanciranje od politike gradenja Unije na osovini Pariz-Berlin.

U Italiji Monti priprema oštru fiskalnu politiku, tj. reforme usmjerene na oživljavanje privrede i rast bruto unutrašnjeg proizvoda. Gotovo je sigurno da ce povratiti stari opcinski porez na prvu kucu, tzv. ICI, što ce Talijanima donijeti nove izdatke i to od minimalnih 97 do maksimalnih 436 eura godišnje, ovisno o velicini kuce. Program predvida i dodatno povecanje PDV-a za jedan posto, uvodenje posebnog poreza na pokretne i nepokretna bogatstva (tzv. patrimoniale). Uz to uslijedit ce novi val privatizacija te prodaja državnog zemljišta i dobara, reforma mirovinskog sustava te zakona koji regulira tržište rada. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter