Monti sastavio novu talijansku vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši povjerenik Europske komisije Mario Monti u srijedu je sastavio novu tehnokratsku vladu u kojoj sam preuzima ministarstvo gospodarstva Italije suocene s dužnickom krizom koja prijeti eurozoni.

Nova vlada, koja priseže u srijedu poslije podne, morat ce se brzo uhvatiti ukoštac s krizom koja je Italiju primorala na skupo zaduživanje i dovela na rub gospodarske katastrofe. Predstavljajuci kabinet Monti je izrazio nadu da ce medunarodna tržišta pozdraviti novu vladu i uvjeriti talijansku javnost i parlament da se bolna politika štednje mora provesti.

Corrado Passera iz talijanske banke Intesa Sanpaolo preuzima dužnost ministra infrastrukture, industrije i transporta.
Stranke su otežale Montiju zadacu sastavljanje nove vlade u kojoj nema politicara, prema njegovoj želji.

Analiticari drže da ce upravo zbog toga vlada biti ranjivija na zamke u parlamentu kada bude predlagala nepopularne mjere. No, Monti je uvjeren da ce odsutnost politicara ukloniti i razlog za prijepore.

Monti svoj program štednje treba u cetvrtak predstaviti Senatu te se ocekuje glasovanje u oba doma parlamenta gdje se ocekuje da ce dobiti uvjerljivu vecinu. Sve stranke najavile su joj potporu osim Sjeverne lige, koja je bila partner u dosadašnjoj vladi premijera Silvija Berlusconija koji je morao podnijeti ostavku.

Reforme zahtijevaju europski lideri kako Italija ne bi produbila krizu eurozone, a tržišta vrlo nervozno prate hoce li Italija imati snage izvuci se iz krize potaknute njezinim golemim javnim dugom i usporenim rastom.

Nova vlada sastavljena je u manje od tri dana otkako je ostavku u subotu predao Berlusconi koji nije proveo kljucne potrebne reforme i time priodnio rušenju povjerenja u Italiju.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, koji je u izuzetnom kratkom roku proveo tranziciju s jedne vlade na drugu, imenovao je Montija mandatarom u nedjelju navecer. Pozvao je naciju da uloži krajnje napore da vrati povjerenje tržišta.

Monti drži da bi njegova vlada trebala ostati na dužnosti do redovitih izbora 2013., unatoc širokom ocekivanju da ce mu politicari dati kratak rok za reforme, a zatim tražiti prijevremene izbore. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter