Monti preživio dva glasanja o povjerenju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski premijer Mario Monti u utorak je uspješno prošao prva dva od cetiri glasanja o povjerenju sazvana da bi se ubrzalo prihvacanje njegove reforme radnog zakonodavstva koju su kritizirali i sindikati i poslovni krugovi.

Konacna dva glasanja, i konacno prihvacanje reforme, trebalo bi se održati u srijedu. Ako vlada izgubi jedno od glasanja, Monti bi morao dati ostavku, no smatra se da ce talijanski premijer sigurno dobiti povjernje jer su mu glavne stranke koje podržavaju njegovu tehnokratsku vladu, makar i nevoljko, obecale potporu.

Montijeva reforma tržišta rada formalno je poslana u parlament prije tri mjeseca nakon tjedana pregovora sa sindikatima i poslodavacima, no ubrzo je blokirana jer su je politicke stranke pokušale mijenjati.

U konacnici je to postala razvodnjena reforma koju sindikati kritiziraju strahujuci od povecanja broja otkaza, poslodavci tvrdeci da ce povecati cijenu rada, a ekonomisti kao previše sramežljivu za tržište rada kojem je potrebna velika reorganizacija.

Zakoni za cilj imaju olakšati postupak davanja otkaza, proširiti olakšice i pomoc za nezaposlene od 2017. i okoncati zloporabe pri oblicima privremenog zapošljavanja koje su poslodavci cesto koristili da bi izbjegli zapošljavanje u stalni radni odnos.

Monti je prošloga tjedna zatražio od svojih politickih podržavatelja da prihvate refromu da bi osnažili njegov politicki kredibilitet prije pregovora o buducnosti zajednicke valute na summitu Europske unije u cetvrtak.

Da bi se zakon prihvatio prije summita, Monti je strankama rekao da ce iducih mjeseci odvojeno donijeti neke korektivne mjere.


Podijeli: Facebook Twiter