Monteparadiso festival: Hardcore u svakom smislu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Monteparadiso festival i ove je, 21. godine održavanja pokazao što je pravi hardcore punk – žestok i brz zvuk srčanih pjesama s politički i društveno vezanim tekstovima, borba protiv predrasuda i fobija, osvješćivanje o problemima diljem svijeta i sve to uz veliku pomoć i potporu publike. Posljednja, subotnja večer na ovogodišnjem  festivalu prošla u znaku headlinera Restartsa, britanskog HC punk banda, koji je energičnom svirkom u unutarnjem dvorištu vojarne Karlo Rojc oduševio publiku.

Drugu ovogodišnju večer HC punka u 21 je sat otvorio relativno novi tročlani bend My Man Mike iz Južne Koreje, a svojim su trashcoreom, brzim hardocoreom s vrlo brzim sviranjem bubnjeva karakterističnim za death metal, publici donijeli glazbu inspiriranu različitim kulturama iz koje ovaj trojac potječe: američke, francuske i južnokorejske. Izveli su par pjesama s albuma "Will you marry me" poput "Proboscis" i "Inside, Outside USA".

Pozornicu su oko 22 sata nakratko preuzeli Stregesti, poljski pankeri oformljeni 2008., a tvrdim su rock zvukom uslijedili Reflections of Internal Rain, band osnovan 2004. u Novom Sadu.

Brze izmjene bendova i poštivanje satnice nastupa održavali su euforičnu atmosferu festivala, a u pauzama između bendova publika bi se premjestila na popularni Mustache bar.

U 23:15 pozornicu je preuzeo Danny Trejo, talijanski spoj bendova Talco, Los Fastidios, Gonna Fall Hard, Inerdzia, Tears Before i Undisputed Attitude, nastao 2011. godine.

Danny Trejo zagrijao je publiku za headlinere festivala – Restartse, tročlani bend osnovan 1995. u Londonu. Ovaj se bend, nakon tri turneje po SAD-u i Kanadi te više od devet izdanja smatra bitnim dijelom diy punk scene koja se zalaže za pankersku ideologiju i antikonzumerizam.

Restartsi su pjevali pjesme s albuma "Millions of dead cops" – "Walking on Thin Ice", "Uganda Calling", posvećenu borbi protiv homofobije u Ugandi i cijeloj Africi, a pjevač Robin pozivao je i na antifašizam te antiseksizam. Brzim rifovima i energičnim vokalom izazvali su žestoke reakcije publike – pogo i penjanje na binu te potom bacanje u publiku. Pozvani su i na bis te su zadnjom pjesmom "Dementiom" zahvalili i pohvalili Monteparadiso i njegovu publiku.

Za kraj je pred publiku stao Daša Fon Fl’aša, akustični punker iz Slovačke, koji je uz pomoć akustične gitare i usne harmonike uz snažan vokal na slovačkom podijelio s publikom svoje misli i osjećaje o svijetu. (A. PERCAN; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter