Monte Zarom uskoro samo jednosmjerno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec se godinu dana najavljuje rješavanje problema nedostatka parkirnih mjesta u gradu otvaranjem velikog parkirališta na platou ispred Rojca, a konacna se prenamjena tog prostora može ocekivati iduceg mjeseca. Grad ondje kani osigurati 323 parkirna mjesta, cime bi se uvelike riješio problem parkiranja nadomak centru. Iako se cinilo da bi se projekt uredenja parkirališta mogao proširiti i na ostale površine u kompleksu bivše vojarne, to se, po izjavama iz gradske uprave, nece dogoditi.

- Projekt uopce ne zadire u igrališta Rojca, vec iskljucivo optimalno iskorištava postojeci plato. U ostalim prostorima Rojca i dalje ostaju svi dosadašnji sadržaji, naglašava resorni procelnik Damir Prhat. Odbacio je optužbe da korisnici Rojca nece moci održavati svoje manifestacije na tom prostoru i, usporedujuci ovo parkiralište s Karolinom, koja se za znacajne manifestacije prepušta raznim organizatorima, veli da bi se putem e-konzultacija izašlo u susret potrebama korisnika Rojca.

Medu novim parkirnim mjestima bit ce i 16 za potrebe osoba s invaliditetom, koja ce se nalaziti nadomak Rojca. Ovdje ce biti cetvrtina dosadašnjeg ukupnog broja parkirnih mjesta pod ingerencijom Pulaparkinga, koji ih je imao 1.120. Na parkiralište ce se ulaziti uredenim starim prilazom, dok ce postojeci iz Gajeve ulice biti samo za korisnike Rojca. Uz uredenje novog parkirališta, u skorije vrijeme namjerava se izgraditi stepenište prema Kranjcevicevoj ulici, ne bi li se riješio problem s parkiranjem za potrebe Opcinskog i Županijskog suda, a u buducnosti se pješacki prilaz namjerava urediti i iz Balotine ulice, da bi se dobio izlaz prema Radicevoj. Namjera je i na podrucju Monte Zara urediti pješacke koridore prema bulevaru i brodogradilištu.

Uz uredenje parkirališta u Rojcu, na Monte Zaru planira se i nova regulacija prometa, pogotovo na samom vrhu brežuljka. Prema rješenju, uspon Eminovom ulicom, od Tartinijeve do Gajeve, postat ce jednosmjeran u pravcu Gajeve ulice. S druge strane, jednosmjeran bi postao i dio Gajeve ulice na vrhu, od Eminove ulice i Boškovicevog uspona do Tentorove ulice. Tentorova postaje jednosmjerna u cijelosti, i to od Gajeve prema Tartinijevoj. Time bi se stvorio svojevrsni "krug" na samom vrhu Monte Zara, koji je do sada bio veliko parkiralište. Roditeljima vrticke djece parkiranje vozila prilikom dolaska i odlaska u predškolsku ustanovu omogucilo bi se uz cestu prema dostavnom ulazu vrtica.

- Ovakvim rješenjima namjeravamo uvesti reda u promet te rasteretiti gradane koji stanuju na tom podrucju, zakljucuje procelnik. Na ova rješenja suglasnost još treba dati MUP, a ako odgovor bude pozitivan, gradonacelnikovim zakljuckom implementirala bi se kao završna i mogla bi poceti njihova primjena, najvjerojatnije tijekom travnja.


Podijeli: Facebook Twiter