Monte Turko najvecim dijelom bez legalizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulski gradski Upravni odjel za prostorno uredenje dosad je stiglo samo 55 zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgradenih zgrada.

- Od toga broja u osam predmeta donesena su rješenja o obustavi postupka jer su investitori sami odustali od zahtjeva. Takoder, tri su zahtjeva odbijena, a izdano je jedno rješenje o ozakonjenju, kaže nadležni procelnik za prostorno uredenje Giordano Škuflic.

Pojasnio je da se radi o ozakonjenju jednog spremišta unutar postojece zgrade koje je bespravno prenamijenjeno u poslovni prostor uredske namjene. Naknada za ozakonjenje iznosila je nešto manje od 8.400 kuna.

S obzirom na relativno mali broj pristiglih zahtjeva, upitali smo ga jesu li ih ocekivali više i koliko je, zapravo, prema procjeni, bespravnih objekata na podrucju Pule.

- Prema našoj procjeni, postoji veliki broj bespravnih objekata, pa smo ocekivali i više zahtjeva. Medutim, vec smo ranije istaknuli da je problem u dokazivanju da je zgrada sagradena ili rekonstruirana prije 21. lipnja 2011. Kao dokaz tome trebao je poslužiti aviosnimak koji posjeduje Državna geodetska uprava, odnosno nadležni uredi za katastar. No, oni još uvijek ne izdaju nikakve isprave o tome. Isto tako, ocito je da gradani ocekuju najavljene izmjene zakona jer smatraju da ce biti povoljnije za njih, kaže Škuflic.

U naselju Monte Turko žitelji vec desetljece priželjkuju legalizaciju, takoder svjesni da se nalazi dijelom na vodozaštitnom podrucju, pa smo upitali procelnika što ce biti s njima.

- Ako se katastarska cestica nalazi izvan gradevinskog podrucja, na podrucju koje je prostornim planom odredeno kao P1 (osobito vrijedno obradivo tlo) ili P2 (vrijedno obradivo tlo), zgrada ne može legalizirati, osim ako je to zgrada poljoprivrednog i obiteljskog gospodarstva za koje stranka može dokazati da ih je u tu vrhu koristila prije 21. lipnja 2011. godine. Ako se katastarska cestica nalazi na podrucju koje je prostornim planom odredeno kao gospodarska i zaštitna šuma, te šuma s posebnom namjenom, zgrada se ne može ni pod kojim uvjetima legalizirati. Medutim, ako je sagradena na katastarskoj cestici izvan gradevinskog podrucja, na podrucju koje je prostornim planom odredeno kao PŠ – ostalo poljoprivredno i šumsko zemljište, zgrada se može legalizirati. Monte Turko se najvecim dijelom nalazi na vrijednom obradivom tlu, pa se te kuce ne mogu ozakoniti, pojašnjava Škuflic. (S. ZRINIC TERLEVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter