Monte Turco: Sve ce nam legalizirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkako je koncem svibnja objavljeno da ce Vlada u Sabor uputiti prijedlog zakona kojim se omogucava legalizacija bespravno izgradenih objekata, mnogim je vlasnicima takvih objekata pao kamen sa srca. Takva je objava oznacila kraj njihovih strepnji i nocnih mora zbog rušenja, ali je isto tako izazvala i negodovanje onih koji su pošteno i zakonski gradili svoje kuce.

Kažu da je legalizacija zapravo poruka da se bespravna gradnja u Hrvatskoj ipak isplati jer, eto, na koncu bude legalizirana i nikom ništa - uzalud zakoni i prostorni planovi kada ništa ne vrijede. Što o prijedlogu zakona misle stanovnici Monte Turca, najpoznatijeg bespravno izgradenog naselja u Puli, upitali smo neke od njih.

Vecina je prijedlog zakona docekala s veseljem. Iako su htjeli ostati anonimni, vele nam da vjeruju da ce ubrzo doci kraj njihovim mukama te da ce konacno poceti živjeti kao ljudi.



- Krenuli smo u gradnju jer nam je lokalna vlast obecavala da ce se to podrucje legalizirati. Na koncu dali su nam kucne brojeve, prikljucak za telefon i vodu. Doduše, placamo industrijsku cijenu, no bolje išta nego ništa, kazala nam je jedna stanarka tog naselja. Svjesna je, kaže, da su prekršili zakon, no mnogi od njih nisu imali izbora, a bili su spremni na sve, pa i na rušenje.

- Vec nam godinama obecavaju legalizaciju pa smo mi dalje gradili i cekali. Nadam se da ce se to novim zakonom i dogoditi, rekla je. Istog mišljenja je još jedan stanovnik naselja kojeg smo zatekli kod kuce. Veli da je izgradio tek 60-ak kvadrata kuce.

- To mi je jedini dom. Znam da pojedinci misle da se ovdje grade vile i apartmani, no to nije tocno. Istina je da ima nekoliko velikih gradevina, vlasništvo pojedinaca koji i ne žive ovdje. Vecina nas pošteno radi i gradi na temelju obecanja o legalizaciji. Nemam kamo otici, sve sam uložio u ovu kucu.

Teško je, no nadam se da ce biti bolje. To što nemamo struje, veliki je problem, veli nam te dodaje da ga srce boli što njegova djeca nemaju pristup internetu, a u školi ponekad dobiju takve zadatke. K tome, kaže, opasno je živjeti na ovakav nacin jer se griju i kuhaju na plin.

- Svako malo cujemo i citamo vijesti da je eksplodirala boca plina. No, što cemo, živjeti se mora i snalazimo se na razne nacine, rekao nam je.

Mogucnost legalizacije pozdravio je predsjednik tamošnje udruge gradana Jozo Tipuric iako, kako je rekao, naselje bi bilo legalizirano i bez toga. Ponovio je da ce se prema predloženim izmjenama i dopunama Prostornog plana uredenja grada Pule naselje Monte Turco legalizirati, odbacujuci tvrdnje da ce dio ipak ostati nelegaliziran. Veli da naselje nije u prvoj zoni vodozaštitnog podrucja stoga nema prepreka u legalizaciji te za kraj tek istice da ce prvo "betlehemsko svjetlo" na Monte Turcu zasjati vec za Božic.

Škuflic: Nemoguce je još reci koliko ce se objekata legalizirati


Od nadležnog gradskog procelnika za prostorno uredenje Giordana Škuflica dobili smo informaciju da je izmjena pulskog prostornog plana pokrenuta 2008. godine neovisno o posljednjim najavama nadležnih institucija o mogucim izmjenama zakonske regulative u dijelu legalizacije bespravne izgradnje.

- Za pokrenute izmjene i dopune prostornog plana provedena je prethodna rasprava u kojoj su razmatrana moguca proširenja granica gradevinskih podrucja, izmedu ostalog i u zonama u kojima je najveca koncentracija bespravne izgradnje, poput Monte Turca. Dosadašnje analize i prijedlozi za proširenje gradevinskih podrucja limitirani su parametrima iz plana višeg reda, a to je Prostorni plan Istarske županije, pa u ovom trenutku nije moguce iznositi precizne podatke o tome koliko bi se objekata u odnosu na ogranicenja moglo legalizirati, kaže u svom odgovoru Škuflic.

Vezano uz uvodno navedenu najavu mogucnosti izmjene zakonskih propisa u dijelu legalizacije bespravne izgradnje procelnik napominje i cinjenicu da, za sada, nisu poznati kriteriji kao ni zone koje ce biti obuhvacene tim propisom, pa u tom kontekstu nije moguce ni pretpostaviti koji ce se, i u kojoj mjeri, problemi vezani uz ovaj segment u najavljenom procesu moci regulirati.


Podijeli: Facebook Twiter