Monte Serpente: Lisice zaklale 30-ak kokoši?

Navodno su lisice usmrtile i odnijele kokoši (D. ŠTIFANIĆ)
Navodno su lisice usmrtile i odnijele kokoši (D. ŠTIFANIĆ)

Obitelj Cetina, čija se kuća nalazi na području Monte Serpentea,  nadomak Pule, u samo dvije noći ostala je bez 31 kokoši koje su, kako je rekao vlasnik Florijan Cetina, taman trebale početi nesti jaja pa je time šteta udvostručena. Kokoši su naime zaklane i odnesene, a tko se počastio u tom noćnom pohodu, zapravo se ne zna. Vlasnik pretpostavlja da su mu kokoši odnijele lisice. Pretpostavlja da su stigle s Učke jer, kako je rekao, ne pamti da je u Šijanskoj šumi vidio lisice, a kamoli čuo za klanje kokoši.

- U kokošinjcu je bila ukupno 31 kokoš. U noći s petka na subotu iz kokošinjca je nestalo 18 kokoši, a u noći s nedjelje na ponedjeljak još sedam. Preostalih šest je zaklano i ostalo u kokošinjcu, ispričao nam je Cetina, pokazujući nam krvavi prizor u dvorištu. Pretpostavlja da su lisice ušle kroz mali otvor na kokošinjcu te malo pomalo odnosile perad u šumu. Nakon prvog pohoda u petak, u noći s nedjelje na ponedjeljak su se vratile po još, kaže Cetina, no nisu uspjele sve odnijeti pa su preostalih šest zaklanih ostavile u kokošinjcu.

Kaže nam da mu nije namjera bilo koga optuživati, već samo upozoriti ljude koji imaju kakvu perad da dobro zatvore kokošinjce ili nastambe ostalih životinja da lisice ili kune ne mogu ući.

Od pulskog lovačkog društva doznajemo da ih čudi tako velik broj ubijenih kokoši jer lisica obično ubija i odnese jednu ili dvije, a ne čak 30-ak. Kažu nam da lisice ne love u čoporima, odnosno moguće je samo to da su u pohod s roditeljem krenuli i mladunci, no opet je riječ o dvije ili tri lisice. Međutim, napominenuli su i da su ljudi ušli u njihova prirodna staništa pa su se životinje prilagodile tom suvremenom načinu života. (Nera SOFTIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter