Monte Madonna spremna za otkrivanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povodom završnice istarskog treking kupa te svečanosti otkrivanja skulpture Monte Madonne (Svetice) danas je održana konferencija za novinare u pulskoj Turističkoj zajednici. Konferenciji su prisustvovali predsjednik Sportsko-rekreacijskog kluba Puls Denis Mirković, tajnik SRK Alba Alen Paliska, akademski kipar, autor skulpture Tomislav Hodak, zamjenik načelnika općine Ližnjan Matija Maurović te direktorica TZ Ližnjan Natali Palko Zirdum.

- Utrka će se održati 23. prosinca, i radi se o 6. kolu istarskog treking kupa, odnosno o završnici kupa na kojem će biti proglašeni ovogodišnji pobjednici. Održat će se u tri kategorije, i dosad je prijavljeno nešto manje od 300 natjecatelja, rekao je Mirković, dodajući da će brojka vjerojatno biti veća na dan utrke. Prva utrka, dužine 45 kilometara, počinje u 9.30 sati, druga (25 kilometara) u 10 sati, i treća (13 kilometara) u 11 sati. Svečano otkrivanje skulpture predviđeno je u 14 sati. Paliska je dodao da očekuje dobru atmosferu i dobar duh, kao i prilikom svake dosadašnje utrke, kazavši da je treking jedna od najboljih stvari što se dogodila u Istri jer se radi o zanimljivom, pozitivnom vidu sporta koji pruže velike mogućnosti.

- Kroz treking se mogu upoznati stvari i krajolici, znamenitosti koje se inače, klasičnim obilascima, nikad ne bi vidjele, kaže Paliska. Odgovarajući na pitanje što u slučaju lošeg vremena rekao je da ne postoji loše vrijeme, samo loša oprema. Istaknuo je da je kroz ovogodišnji kup prošlo više od tisuću ljudi što je odlično, te da se nada da će slijedeća godina biti još bolja. Iduće godine bit će naime, još dvije nove utrke. Podršku radu klubova i održavanju utrka dao je donačelnik Maurović, kazavši da su outdoor manifestacije jedan od glavnih strateških planova općine. Što se tiče svečanosti otvorenja skulpture, autor je bio skroman, kazavši neka djelo govori samo za sebe. Inače, radi se o skulpturi od velikog kamenog bloka na Sveticama, s prikazom poznate šišanske legende. A legenda kaže da je u dubokoj jami usred brda obitavao strahotni zmaj, i Šišanci su svakog mjeseca ždrijebom birali djevojku te je nudili zmaju za obrok. Tako je jednom mlada djevojka trebala biti odvedena groznoj nemani, a dan prije njen bijedni otac s tugom u srcu otišao je od kuće i lutao oko brda smišljajući način da ne prepusti svoju miljenicu pohlepnim kandžama. Dok je shrvan bolom lutao šumom, presrela ga je djevojka božanstvene ljepote, glave okrunjene zlatnim vijencem, haljine bijele poput snijega, prepuna neiskazive nježnosti. Tješila je tužnog oca milim riječima i otkrila mu način kako da konačno pripitomi i ubije okrutnu zvijer, a ta djevojka bijaše Bogorodica, Svetica. Otud i ime brda istočno od Šišana - Monte della Madonna ili Svetica.

Osim najave utrke te svečanosti otkrivanja skulpture, bilo je riječi i o smjernicama razvoja općine te turističkim rezultatima koji su ove godine, kako je rekla Palko Zirdum, bolji nego lani. Općina naime ostvarila 16 posto više noćenja te 19 posto više dolazaka turista. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter