Monte Librić: Učenje o ilustraciji kao novo iskustvo

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Ove je godine Festival dječje knjige Monte Librić bio obogaćen jednim posebnim sadržajem, namijenjen ne doduše najmlađima, već studentima. Pula Illustrator Campus je zamišljen kao svojevrsna platforma za razmjenu iskustva i znanja profesionalnih, afirmiranih ilustratora iz zemlje i inozemstva, gdje će mladi studenti s akademija raditi na posve drukčiji način negoli na svojim matičnim visokoškolskim ustanovama.
 
- Mi ne želimo biti konkurencija akademijama, to želi biti mjesto susreta, druženja i razmjene iskustva među ilustratorima, mladim i već afirmiranim umjetnicima u ulozi predavača, kazala je Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića.
Predavači ovogodišnjeg prvog Illustrator Campusa su Aljoscha Blau (Rusija, Njemačka), Kestutis Kasparavicius (Litva), Alenka Sottler (Slovenija) te Zdenko Bašić i Manuel Šumberac (Hrvatska).
 
Svaki od predavača-ilustratora na poseban je način pristupio ilustraciji, o kojoj se najprije govorilo s teorijskog gledišta, a potom se puno i radilo. Praktični je dio bio polaznicima, kojih je bilo dvadesetak s likovnih akademija u Splitu, Rijeci i Zagrebu, te uz goste iz Slovenije i Italije, iznimno zanimljiv i kreativan.
Prilikom našeg posjeta vidjeli smo da vlada vrlo pozitivna atmosfera, da su se polaznici već sprijateljili i pronašli zajedničke afinitete.
Massimiliano di Lauro dolazi iz Tranija nedaleko Barija, a Giulia Tibelli iz Genove.
 
- Nismo se ranije poznavali, nismo studenti, već smo završili fakultete, ja umjetnost, a kolegica arhitekturu. Za ovaj Campus saznali smo zahvaljujući zajedničkom znancu koji je preko Facebooka postavio link s programom ove manifestacije. Tada sam pomislio, zašto ne probati i prijavio se. Saznao sam da je isto tako učinila i kolegica, kazao je Massimiliano. (V.BEGIĆ)
 
VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 
 

Podijeli: Facebook Twiter