Monte Librić u Circolu od 20. do 26. travnja

S prošlogodišnjeg Monte Librića (N. LAZAREVIĆ)
S prošlogodišnjeg Monte Librića (N. LAZAREVIĆ)

Šesti festival dječje knjige Monte Librić održat će se ponovno u proljetnom terminu, od 20. do 26. travnja 2013. u pulskoj Zajednici Talijana - Circolu.

- Ove se godine prvi put na Monte Libriću određuje tema kao polazište programa. Prisjećajući se važne obljetnice i obilježavanja stogodišnjice prvog izdanja "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" Ivane Brlić-Mažuranić, govorit će se o granici između stvarnog i nestvarnog u dječjem romanu. U središnjim programima predstavit će se najznačajniji suvremeni hrvatski pisci romana za djecu. Dolazak najavljuju i inozemni pisci (uglavnom iz Italije) te značajni inozemni i domaći ilustratori. Brojni su popratni programi: slušaonice i radiočitaonice, animacije, igrani i animirani filmovi, scenske igre, kazališne predstave, lutkarske igre, glazbeno-scenski performansi, literarna putovanja, ali i stručni skupovi i prezentacije u kojima će sudjelovati pedagozi i knjižničari iz cijele Hrvatske, kaže Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića.

Festival dječje knjige ove godine svoje mnogobrojne programe ostvaruje u suradnji s nakladničkom kućom Edit iz Rijeke, pulskim Teatrom Naranča, Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, kinom Valli, Odsjekom za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru,  Arheološkim muzejom Istre, Odjelom za studij na talijanskom jeziku i Odjelom za odgojne i obrazovne znanosti, te interdisciplinarnim studijem Kultura i turizam Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Dizajn cjelokupnog Monte Librića potpisuje Mauricio Ferlin. On će za plakat i katalog koristiti kao predložak ilustraciju proslavljenog i višestruko nagrađivanog ilustratora Tomislava Torjanca.

U izložbenom dijelu sudjelovat će više od 50 nakladnika koji će predstaviti recentnu hrvatsku produkciju dječjih knjiga, multimedije i stručne literature, a raznolik izbor talijanskih nakladnika priprema riječki Edit.

Monte Librić stvara mala ekipa s pulskog Sajma knjige koju predvodi Slavica Ćurković: Mauricio Ferlin, Magdalena Vodopija, Rea Korani, Tina Zenzerović, Olivera Toić, Iris Mošnja, Miodrag Kalčić i Marko Bolković.

Pokrovitelji Monte Librića su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula i Zajednica Talijana Pula. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter