Monte Librić: Spašavanje ugrožene gljive

Denis Krašković predstavljao je projekt likovno-ekološke tematike (D. MEMEDOVIĆ)
Denis Krašković predstavljao je projekt likovno-ekološke tematike (D. MEMEDOVIĆ)

Monte Librić ne odvija se samo u prostorima Zajednice Talijana, gdje se tijekom cijelog dana, od ranog jutra pa sve do navečer izmjenjuju radionice, predstavljanja i ostala događanja, već i u MMC-u Luka. Ondje se danas i sutra odvija projekt "Dijete u galeriji", u organizaciji HDLU-a Istre.

- Želimo potaknuti djecu i mlade na kreativno provođenje slobodnog vremena, znatiželju prema likovnosti i osjetljivosti prema nematerijalnim vrijednostima, kazala je predsjednica HDLU-a Istre Dorina Vlakančić.

Prilikom našeg posjeta MMC-u umjetnik Denis Krašković predstavljao je projekt "Spasi ugroženu gljivu" djeci iz male škole s Kaštanjera. "Cilj igre je osvojiti kvadrat i na taj način spasiti ugroženu vrstu gljiva, kojih u Hrvatskoj ima preko 350 vrsta, te ujedno osvojiti bod", kazao je Krašković.

Na taj način dolazi do simbioze likovnosti, umjetnosti i ekologije, ali i prirode i društva. Krašković je djeci pokazivao svoja djela (u petak navečer je otvorenje njegove izložbe), a gledala su i kratki film. U ovome projektu sudjeluju i učenici OŠ Veruda, Šijana, Potpićan, Centar, Vidikovac, Stoja i Kaštanjer te mališani Dječjeg vrtića Dobrilići. Sva djeca koja pohađaju ovu radionicu crtaju, odnosno stvaraju zajednički rad koji će biti dugačak 15 metara, a projekt su podržali Grad Pula, Istarska županija i Ministarstvo kulture.

Na Libriću je i danas bilo zanimljivo. Radionicu Dodir knjige vodila je Mirjana Mrkela koja je djeci dočarala kako čitaju slijepi, a predstavila je i svoju knjigu "Dragi Olivere". (V. BEGIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter