Monte Librić od 24. do 30. travnja u Circolu

S prošlogodišnjeg Monte Librića (M. ANGELINI)
S prošlogodišnjeg Monte Librića (M. ANGELINI)

Sedmo izdanje festivala dječje knjige Monte Librić održat će se od 24. do 30. travnja u pulskoj Zajednici Talijana (Circolo) a tema je "Točka, točka, točkica…"

- Nastavljamo s praksom tematskog određivanja festivala. U odnosu na prošlogodišnju temu "Nestvarna stvarnost", kada smo se bavili pozicijom suvremenog dječjeg romana, ove smo godine programski i tematski usmjereni na ilustraciju, kao autonomnu likovnu disciplinu s kojom se djeca sustavno susreću od najranijeg djetinjstva preko slikovnica, knjiga, školskih udžbenika...

Tema nosi naslov "Točka, točka, točkica"… što su početni stihovi poznate dječje brojalice (Točka, točka, točkica… gotova je glavica…) u kojoj je odnos teksta i crteža podjednak, a čime upućujemo na likovnost iz najranijeg djetinjstva te nemjerljivu ulogu ilustracije u odgajanju malih čitača. Dolazak najavljuju neki od najpriznatijih ilustratora u Hrvatskoj i svijetu, veli Iris Mošnja jedna od mladih snaga u organizaciji ovoga festivala koji se održava pod voditeljskom palicom Slavice Ćurković.

U središnjem programu predstavit će se najnovija izdanja iz svijeta hrvatske dječje književne produkcije. Tu su brojne slušaonice i radiočitaonice, igrani i animirani filmovi, kazališne predstave i scenske igre, glazbeno-scenski performansi, edukativno-kreativne radionice, a održat će se i stručni skupovi, okrugli stolovi i panel- diskusije na kojima će sudjelovati znanstvenici, pedagozi, knjižničari. Sukladno s temom, ove godine bit će i nekoliko izložbi ilustracija.

Organizatori kažu da i dalje njeguju dvojezičnost manifestacije, a talijanski dio programa pod nazivom "Piu che una storia" ugostit će renomirane talijanske književnike i ilustratore.

Pomoć u organizaciji ovoga dijela programa stigla je od Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije posredstvom Talijanske unije.

Ovogodišnja je novost, saznajemo i Pula Illustrator Campus, svojevrsna platforma za razmjenu iskustava i znanja između profesionalnih ilustratora predavača koji prate dječju književnu produkciju i studenata s likovnih akademija iz Zagreba, Rijeke i Splita. Campus će se odvijati usporedno s Festivalom, a namjera je da se održava svake godine i da prati tematsku odrednicu.

U izložbenom dijelu sudjelovat će više od 50 nakladnika i bit će izloženo oko 2.000 naslova recentne dječje literature i produkcije. Uz direktoricu Monte Librića Slavicu Ćurković, Festival pripremaju i organiziraju: Magdalena Vodopija, Rea Korani, Iris Mošnja, Tina Zenzerović, Nina Plovanić, Vibor Juhas, Matko Plovanić i Neven Kacun.

Pokrovitelji Monte Librića su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija Upravni odjel za kulturu, Grad Pula i Zajednica Talijana Pula. Sve novosti 7. Monte Librića mogu se pratiti na www.montelibric.sanjamknjige.hr i Facebook stranici. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter