Monte Librić, mali dječji grad knjige

S konferencije za novinare 6. Monte Librića
S konferencije za novinare 6. Monte Librića

- Monte Librić je festival koji postaje sve značajniji u Hrvatskoj, a njegovo 6. izdanje trajat će od 20. do 26. travnja u Circolu pulske Zajednice Talijana. Prošle smo se godine odvojili od Sajma knjige u Istri i krenuli organizirati prvo samostalno izdanje upravo u Circolu.

Mislim da smo i ove godine uspjeli stvoriti mali dječji grad knjige te da smo već lani otvorili put dvojezičnosti festivala. Naša je nakana sljedećih godina u potpunosti internacionalizirati festival, a tim povodom ove godine imamo program "Autor iz daljine" gdje će gostovati litvanski ilustrator i autor Kestutis Kasparavičius, kazala je direktorica festivala Slavica Ćurković.

Ona je dodala da je Monte Librić htio slaviti i stogodišnjicu od prvog tiskanog izdanja "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" pa će tijekom nultog dana festivala, u petak u jutarnjim satima, dva programa biti posvećena upravo toj knjizi.

Ovo je prvi put da je Monte Librić tematski određen pa će tijekom nultog dana brojni stručnjaci razgovarati o suvremenom dječjem romanu u programu "Nestvarna stvarnost".

- Na festival dolazi veliki broj značajnih hrvatskih autora, ali i gosti iz Italije Corrado Premuda i Alfredo Stoppa. Budući da su autori knjiga za djecu iznimno kreativni umjetnici, osim u programu predstavljanja knjiga uključili smo ih i u razne radionice tijekom kojih će raditi sa svojim malim čitateljima. Imat ćemo i literarne radionice, potom radionice na baljanskom, vodnjanskom i rovinjskom talijanskom dijalektu u suradnji sa studentima Odjela za studije na talijanskom jeziku pulskog Sveučilišta, multimedijalne radionice, radionice animacije te radionice za odrasle i odgajatelje te još mnoge druge, kazala je Ćurković.

Ona je istaknula i da će u sklopu programa Monte Librića biti prikazana i tri filma za djecu u kinu Valli te da će biti postavljene četiri izložbe: "Pijev život" Tomislava Trojanca u galeriji Cvajner, izložba plakata svih izdanja šegrta Hlapića u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, izložba naslovnica priloga Ružmarin Glasa Istre i izložba "Čovjek životinja biljka: radovi 1993. - 2013." Denisa Kraškovića.

Mauricio Ferlin koji potpisuje vizualni identitet festivala odgovoran je i za prvu slikovnicu Biblioteke Monte Librić "Pio i Pepe: Ako nije onda je" koju zajedno s njim potpisuju Danijel Žeželj i Stanislav Habijan.

- Za razliku od knjiga za odrasle vizualni je element u knjigama za djecu puno više integriran, a Monte Librić potiče i prezentira tu vrstu stvaralaštva. Posebno mi je drago što je prvi gost programa "Autor iz daljine" Kestutis Kasparavičius koji iza sebe ima 48 knjiga ilustracija, no on je osim toga i autor tekstova koji kod djece strašno dobro funkcioniraju.

Njegov stil je šarmantan, a ilustracije su mu nenadmašne. Gost ilustrator ovogodišnjeg Monte Librića je Tomislav Trojanac, a on je ujedno i autor plakata festivala, kazao je Ferlin i dodao da će se u sklopu programa odvijati i radionice izrade booktrailera, radionice Petikata te scenske igre pulskog Teatra Naranča.

Izvršna organizatorica Iris Mošnja nabrojala je i brojne partnere festivala, a to su: Teatar Naranča, Javna ustanova Pula Film Festival i kino Valli, Dječji program Hrvatskog radija, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Universita degli studi di Trieste, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Knjižnice grada Zagreba, Gradska knjižnica Pazin, Udruga cerebralne paralize Istarske županije i HDLU Istre.

Pokrovitelji Monte Librića su Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pula i Zajednica Talijana Pula.

Glavna organizatorica festivala Rea Korani kazala je da je otvorenje Monte Librića kojeg je osmislio Mauricio Ferlin predviđeno za subotu u 11 sati te da će na njemu nastupati članovi Čarobnjakovog šešira i Teatra Naranča te Baka Librić i Librice. U protokolarnom djelu prisutnima će se obratiti Slavica Ćurković i pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, a festival će otvoriti pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Voditeljica prodaje Tina Zenzerović kazala je da će festival biti otvoren svakim danom od 8 do 20 sati. Mlade čitatelje očekuje više od 40 nakladnika s preko pet tisuća naslova, a popusti na knjige bit će od deset do 50 posto. Na konferenciji za novinare govorio je i domaćin Fabrizio Radin, predsjednik Zajednice Talijana Pula koji je kazao da je jedan od glavnih ciljeva Monte Librića potaknuti najmlađe na čitanje.

- Ako dijete ne stane samo deset, petnaest minuta pored knjige već zahvaljujući ovoj manifestaciji stekne čitalačke navike onda možemo reći da smo cilj i postigli, zaključio je Radin. (B. VINCEK; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter