Monte Librić: Glazba, zvuk, buka i knjiga

Piccoli terremoti i maestra Ester
Piccoli terremoti i maestra Ester

Na Monte Libriću ove je godine posebno veselo, zvučno i bučno. Tema ZvukBooka posebno je zahvalna jer je djeci vrlo zanimljiva, i ona uživaju razotkrivati razne instrumente kojima Circolo ove godine obiluje. Od velikog ulaznog trijangla pa sve do raznih instrumenata u svim dijelovima Zajednice Talijana, tu je pravi pravcati glazbeni studio za djecu, koja uživaju isprobavati kako koji instrument zvuči, kako zvuči kada ga se polako dotakne, a kako kada se pritisne malo jače.

Tijekom jutra djeca dolaze u organiziranim skupinama iz vrtića i škola, a poslijepodne uglavnom s roditeljima. Došla su tako djeca iz Buja, Rijeke, Bakra, Umaga, manjih mjesta sjeverne Istre, a kako su nam neki od njih rekli, tu im je prekrasno, vrlo zanimljivo, vole listati razne knjige, ali i kupovati. Što se tiče same kupovine knjiga, tu ne postoji neko pravilo, djeca su birala knjige dakako ovisno o uzrastu, od ilustriranih slikovnica, pa sve do knjiga o vampirima, životinjama, princezama… Odrasli su se uglavnom zanimali za razne priručnike o odgoju i prehrani djece.

Razne skupine Predškolske ustanove Rin Tin Tin izmjenjivale su se u radionici Piccoli terremoti pod vodstvom Ester Richter Kontošić, diplomirane učiteljice razredne nastave, gdje su učili o raznim životinjama i o tome kako se te životinje glase. Giulio Settimo i jučer je pokazivao djeci kako stvoriti zvuk vlastitim tijelom, pljeskanjem, lupanjem nogu, pucketanjem prstima i na razne druge načine.

U znaku glazbe bilo je predstavljanje knjige Sretne Meštrović "Dnevnik mrava Radoslava", gdje se književnost i glazbena umjetnost prožimaju na vrlo suptilan način. Budući da je tekst prepun zvukovnih asocijacija, autorica je i svirajući klavir pitala djecu na koje ih godišnje doba podsjeća neki određeni zvuk. Na kraju te prezentacije pojedina su se djeca i okušala u sviranju klavira.

Sonja Smolec, autorica rodom iz Pule, predstavila je učenicima osnovnih škola Kaštanjer i Stoja svoju novu knjigu "Moja sestra Sarah", što je učenicima, zbog interesantne fabule, bilo vrlo zanimljivo. Iz Trsta je došlo kazalište La Contrada koje je priredilo glazbeni spektakl prema poznatoj bajki braće Grimm "Bremenski glazbenici". Priča je to o magarcu koji kreće na put za Bremen kako bi izbjegao smrt.

Sva događanja na Libriću prati i budno oko radionice u kojoj polaznici uče osnove novinarskog posla i radijskog emitiranja. Oni djeluju pod mentorstvom Sandre Maričić, novinarke Hrvatskog radija, marljivo prikupljajući i obrađujući zanimljive teme. U Slušaonicama "Zvuk kao priča" polaznici su razmatrali  kako zvuče šuškanje, šuštanje, šum, šumorenje, koja je razlika među njima, odnosno što je onomatopeja i kako riječi pretvoriti u zvučne efekte. Naziv literarno-likovne radionice vrtića Snoopy je "Sanjan, slušaj i slikaj zvuk", a voditeljice su Martina Isanović, Mirjana Kalčić i Vlasta Jedinak.

Vanessa Buždon (OŠ Tone Peruško), Marta Mišković (OŠ Stoja), Tanja Kamber (OŠ Vidikovac), Fani Antunović (OŠ Centar) i Tia Lena Hinić (OŠ Monte Zaro) sudjelovale su na okruglom stolu gdje je bilo govora o važnosti čitanja "Inspiracija za čitanje", pod vodstvom Sandre Maričić. (V. BEGIĆ/Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Librić još danas i sutra

Monte Librić je otvoren još danas do 20 sati i u sutra do 14 sati, a ulaz je slobodan. Iz brojnih današnjih programa izdvajamo predstavljanje knjige "Škura, škura boška" (Komoč koruna) autora Ljubomira Grgorinića Rađena, Natalije Grgorinić i Ognjena Rađena s početkom u 10.30 sati, a u 11 sati je piknikić s autoricom Irom Unom Cvitić. U 17 sati Helena Minić i ansambl INK-a priredit će Librić teatrino "Dječak Will" - godina u znaku Williama Shakespearea, a u 18 sati u programu "Knjige papam" sudjelovat će Branko Sterpin. U nedjelju u 10 sati je predstavljanje knjige pulskih autorica Snježane Akrap Sušac i Feodore Gubaš Štifanić "Mic po mic" , a u 11 sati posljednji ovogodišnji program - Librić teatrino i predstava "Clap Clap".

 


Podijeli: Facebook Twiter