Monte Librić: Festival dječje knjige od 19. do 24. travnja


Ovogodišnji, deveti po redu festival dječje knjige Monte Librić održat će se u pulskoj Zajednici Talijana - Circolo od 19. do 24. travnja.

- Ove godine knjiga će biti nedjeljivi dio zvukovnog svijeta koji ne samo da nas okružuje, već je duboko prisutan u nama od samoga rođenja. Stoga će programski cilj Monte Librića 2016. biti usmjeren prema zvuku kao audio poticaju doživljavanja teksta, navedeno je u najavi ovogodišnjeg izdanja.

Deveti Monte Librić svojom temom ZvukBook uputit će upravo na snažne kreativne potencije zvuka kao izražajnog sredstva. Ilustracija koja će obilježiti 9. Monte Librić autorsko je djelo Tomislava Tomića. Na ovogodišnju temu festivala ZvukBook autor odgovara zapetljanim trubama u literarnom prostoru. Ilustracijom dominira truba kao ekvivalent ljudskom uhu, kao Eustahijeva tuba, čije vibracije prenose doživljajne mogućnosti teksta pa time postaju i njegov nedjeljivi dio.

Na Monte Libriću će Tomić predstaviti svoju novu slikovnicu "Krotitelj oblaka" (Sipar), za koju je tekst napisala Tomica Šćavina, a koju je on ilustrirao.

- Okarakterizirao bih suradnju s ekipom Monte Librića kao vrlo ugodnu. Tema zvuka i knjige je bila dovoljno apstraktna da mi ostavi dovoljno mogućnosti i slobode da se poigram raznim elementima, te neopterećen zahtjevima klijenta radim na kompoziciji. Često radim na projektima koji mi ne ostavljaju baš previše autorske slobode, prilagođavam ilustracije potrebama naručitelja, pa mi je ovaj projekt bio vrlo zabavan za realizirati, veli Tomić.

Što se tiče scenografije i ove godine će biti novosti, jer to je vrlo važan segment Librića. Ona interpretira samu temu festivala i u interakciji je s njom. Ovogodišnji scenograf je Hrvoje Đukez – multimedijalni umjetnik. Osmislio je razne scenografske elemente i instalacije koje će na određen način interpretirati temu 9. Monte Librića "ZvukBook".

Tako će penjačka stijena predstavljati klavirske tipke, stolić na glavnoj sceni pretvorit će u veliki ksilofon, na samom ulazu bit će postavljen veliki triangl, na terasi paravani – uglavnom svaki od tih elemenata je i interaktivan, na dodir proizvode zvuk.

- Posebna radost mi je poziv na ovakvo sudjelovanje, jer osim odlične suradnje s hvalevrijednim timom, sama potreba da se izdvoji i predstavi dječja književnost, te ukupna animacija velikog broja mladih posjetitelja na tom višednevnom događaju, daje neko izraženo poštovanje i potrebu za davanjem više od zadanih mogućnosti i okvira. Djecu danas nije lako animirati, ali dopala me tema koju posebno ćutim pa sam se i sam odlučio poigrati te istražiti to carstva zvukova, medija i oblika, naglasio je Đukez. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter