Monte Librić: Edukativno o austrougarskoj Puli


I ove se godine održava  Pustolovno ljeto s Monte Librićem. Program, koji počinje 30. lipnja, traje od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati. Prijave za radionice primaju se radnim danima od 8 do 16 sati na broj telefona 222-865 ili mailom na adresu: [email protected]. O tome smo porazgovarali s direktoricom Monte Librića Slavicom Ćurković.

- Ovogodišnje Pustolovno ljeto s Monte Librićem bit će posvećeno obilježavanju stoljeća od početka Prvog svjetskog rata. Koji će konkretno sadržaji biti predstavljeni djeci?

- Od samog početka namjera nam je bila stvoriti program za djecu s elementima povijesnog nasljeđa našeg grada. Pokrenut prije četiri godine, program Pustolovno ljeto s Monte Librićem, kao što i sam naziv govori, avanturistički je program kojem je cilj upoznati svoj grad prvenstveno kroz nasljeđe koje nosi, kao i njegov utjecaj  na današnji izgled i život. Naši zadani ciljevi morali su zadovoljiti dva uvjeta: zabavno i edukativno. Već prvo Pustolovno ljeto pokazalo je da su djeca u cijelosti prihvatila naš model, što nam je, dakako, bio poticaj da nastavimo s našim radom i da programske cjeline iz godine u godinu sve kvalitetnije obradimo.

U središtu zbivanja je uvijek naš grad sa svim svojim tajnama, mitovima i legendama, skrivenim utvrdama, tunelima, brodovima, hramovima... Maštovite pustolovine modelirane su prema stvarnim povijesnim činjenicama, a svake godine obrađujemo jedno povijesno razdoblje. Nakon avantura u pulskoj starogradskoj jezgri na Kaštelu, zatim pravih morskih pustolovina na pulskom kupalištu Stoja, lani je središnje mjesto događanja bio vrt Doma hrvatskih branitelja.

Kako smo ove godine tematski i programski dio projekta 1914. Puna je Pula/Pola gremita, kojim se obilježava sto godina od početka Prvog svjetskog rata, većina edukativnog i kreativnog sadržaja bavit će se austrougarskom Pulom. Čini se tako najprirodnije da se ovogodišnja tema obradi ponovno na istom mjestu, u vrtu kultnog kluba austrougarskih mornaričkih časnika Marine-Kasino koje i danas odiše duhom tog vremena. Sigurna sam da će djeca uživati u okrilju ove raskošne i impozantne palače s tako reprezentativnim ljetnim vrtom, a pritom upoznati onaj dio povijesti koji je ostavio značajan trag i u današnjem životu.

- Značajno će mjesto, kao i uvijek, imati književnici.

- Tako je, u okviru programa Čitam Pulu gostuju pisci za djecu i odrasle koji svoju literarnu i pulsku priču rado dijele s mališanima. Monte Librić je, prije svega, književni festival i svi naši sadržaji i aktivnosti čvrsto su vezani uz knjigu i želju da se djecu i mlade što više potakne na čitanje. Ovaj program se sastoji od književnih susreta s osobama iz svijeta literature koji su spremni svoju strast prema knjizi podijeliti s djecom.

Razgovara se tu o čitalačkim iskustvima, ali i o filmu, glazbi, odrastanju... Sudeći prema dosadašnjem iskustvu, djeca brzo pronađu zajednički jezik s pojedinim autorom. Često povedu razgovor i u smjeru ozbiljnih "teških" životnih tema, kao npr. može li se živjeti od pisanja? Autori, uobičajeno, završavaju susret čitanjem omiljenih priča ili recitiranjem pjesmice koja je obilježila njihovo odrastanje.

Ovakvi susreti pokazali su se izvrsnom motivacijom za budući literarni i čitalački rad kod djece. Ove godine predvidjeli smo gostovanje Ivane Guljašević, Bruna Kumana, Dragutina Lučića Lucea, Manuela Šumberca, Nevena Ušumovića, Snježane Akrap Sušac i Borisa Domagoja Biletića. (Vanesa BEGIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter