Monte Librić, 0. dan: Stoljeće najpoznatijeg šegrta

Nela Načinović i Alessia Sabadin koja čita ulomke iz talijanskog prijevoda 'Hlapića' (M. ANGELINI)
Nela Načinović i Alessia Sabadin koja čita ulomke iz talijanskog prijevoda 'Hlapića' (M. ANGELINI)

Nulti dan 6. festivala dječje knjige Monte Librić počeo je danas programom za knjižničare i nakladnike.       

Središnji događaj bio je u Gradskoj knjižnici i čitaonici, gdje je otvorena izložba plakata "Šegrt Hlapić mudar kao knjiga". - Željeli smo ispričati priču ne samo o Ivani Brlić-Mažuranić, čiji je rođendan bio u četvrtak, već o njezinom najpoznatijem literarnom junaku, šegrtu Hlapiću. Ona je tu knjigu, koju je sama nazivala dužom pripovijetkom, napisala s 38 godina, kada je imala četvero već odrasle djece. Tu je knjigu napisala za svoga malog nećaka, a nadahnuće joj je bio mali šegrt, kojeg je prvi put vidjela kroz prozor. Ovom izložbom prikazujemo kako su se razna izdanja "Hlapića" mijenjala kroz povijest i kroz tih stotinu godina, kako su ih različiti ilustratori ilustrirali na različite načine, kazala je Ranka Javor iz Hrvatskog centra za dječju knjigu.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović govorila je ponešto o životu Ivane Brlić-Mažuranić, a Alessia Sabadin pročitala je ulomke iz svoga prijevoda ovoga djela na talijanski. Naime, ta je tršćanska studentica diplomirala na tršćanskoj Visokoj školi za prevoditelje pod mentorstvom Ljiljane Avirović prevevši ovo djelo koja je u talijanskoj inačici postalo "Le strane avventure del garzone Hlapić".

Zanimljiv je i plakat koji donosi neke od mudrih Hlapićevih misli "siromašna djeca poznaju cijeli svijet", "tko može da bude žalostan, taj će biti i dobar", "papige nose svoje znanje na jeziku, a ne u glavi" i druge.

Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru predstavio je uradak svojih studenata, odnosno dokumentarni film posvećen Ivani Brlić-Mažuranić i njezinim likovima.

U Gradskoj knjižnici održan je i okrugli stol na temu "U potrazi za romanom", a sudjelovali su Ranka Javor, Hela Čičko, Grozdana Ribičić, Livio Sossi, Silvija Šesto, Robert Mlinarec i Tomislav Torjanac. Uz moderiranje Teane Tomažin, govorili su o važnosti knjige, čitanja, suradnje sa školama, prevođenja i upoznavanja drugih kultura.

Tijekom dana Librić su obilazili knjižničari predvođeni direktoricom Slavicom Ćurković i voditeljicom prodaje Tinom Zenzerović. (V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter