Monte Giro: Prodaju se stare grobnice

Najvrjednija grobnica koja je sada na natječaju procijenjena je na 66,7 tisuća kuna (S. Z. T.)
Najvrjednija grobnica koja je sada na natječaju procijenjena je na 66,7 tisuća kuna (S. Z. T.)

Jučer je objavljen drugi natječaj za prodaju starih, odnosno napuštenih grobnih mjesta na pulskom groblju. Grobovi se daju na korištenje na neodređeno vrijeme uz naknadu Monte Giru. Kako je navedeno u natječaju, riječ je o sedam grobnih mjesta, i to četiri zemljana groba i tri grobnice.

Dva zemljana groba imaju po dva mjesta za ukop, a početna cijena im iznosi 18,2 tisuće, odnosno 24,9 tisuća kuna. Druga dva zemljana groba imaju po četiri ukopna mjesta i cijena im iznosi 38,5 tisuća, odnosno 39,8 tisuća kuna. Od tri grobnice koje će se naći na prodaji, dvije imaju po tri ukopna mjesta i početna cijena im iznosi nešto više od 25 tisuća kuna, a najveća grobnica ima osam ukopnih mjesta i početna cijena penje se na 66,7 tisuća kuna, što je ujedno i najviša početna cijena na ovom natječaju.

- Ovdje se radi o starim napuštenim grobnim mjestima čija je vrijednost, povijesna, ambijentalna i ukopna, procijenjena na temelju više parametara, primjerice zatečeno stanje spomenika, vrijednost nadgrađa i drugo. To je i baza za izračun početne cijene, ali se ide na licitaciju i pobjeđuje onaj tko u zatvorenoj kuverti ponudi najviši iznos, kaže nam direktor Monte Gira Darko Buršić.

- Važno je reći da se radi o mjestima za koja se nasljednici nisu javili duže od 30 godina. . Dakle, pravo na grobno mjesto gubi se ukoliko se više od 30 godina nitko nije javio, odnosno ako se 15 godina ne plaća grobna naknada i ukoliko se u zemlju ukopi nisu obavljali 15 godina. Također, grobnica se može oduzeti ukoliko se naknada ne plaća 10 godina i ukoliko je prošlo 15 godina od ukopa, kaže Buršić. (Piše Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Kako do starih grobnih mjesta
Rok za predaju pisanih ponuda je 23 dana, odnosno najkasnije do 26. kolovoza. Ponude će se otvarati 31. kolovoza. Sva grobna mjesta koja su izložena na oglasu mogu se pogledati radnim danom od 7. do 26. kolovoza od 9 do 11 sati, a informacije se mogu dobiti i na broj telefona 542-877.


Podijeli: Facebook Twiter