Monsunske kiše usmrtile tisuću Indijaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuću osoba poginulo je u poplavama i klizanju tla izazvanima monsunskim kišama na sjeveru Indije, a operacije spašavanja tisuća turista blokiranih na Himalaji prekinute su ponedjeljak zbog obilnih padalina, objavile su vlasti.

Vjerske vlasti države Uttarakhand, koja je najviše pogođena vremenskim nepogodama, danas su počele kremiranje žrtava strahujući od epidemija zbog raspadanja tijela. Više od 8.000 osoba, uglavnom turista i hodočasnika, čeka na evakuaciju devet dana od početka padalina u toj planinskoj državi koju nazivaju "Božjom zemljom" zbog brojnih hinduskih svetišta smještenih u planinama.

"Službeni broj poginulih je oko 1.000", rekao je Yashpal Arya, ministar zadužen za upravljanje prirodnim katastrofama u vladi Uttarakhanda. "Teško je reći nije li broj žrtava i veći jer su sada vlasti usredotočene na spašavanje osoba koje su blokirane", dodao je.

U jeku turističke sezone, nabujale rijeke nosile su kuće, zgrade te čitava sela i uništile više od 1.000 mostova i cestica koje vode do svetišta u visokim predjelima Uttarakhanda. Deseci helikoptera i tisuće vojnika raspoređeni su zadnjih dana za spašavanje ugroženih, no u ponedjeljak su operacije bile prekinute "te će se nastaviti tek nakon prestanka kiše", rekao je za AFP izvor u indijskoj vojsci u New Delhiju. U susjednome Nepalu, monsunske kiše usmrtile su najmanje 39 osoba. Ove su godine monsunske kiše uranile za dva tjedna i zatekle vlasti nespremne što je pokazalo da vladin program za takve situacije nije dovoljno učinkovit. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter